Ljetne radionice u Etnografskom muzeju Istre

Od 4. srpnja pa do 31. kolovoza u Etnografskom muzeju Istre svakog utorka i četvrtka u vremenu od 10 do 12 sati održavati će se ljetne radionice. Kroz tri različite radionice posjetitelji će  se na kreativan način upoznati s tradicijskim graditeljstvom (kažuni), dječjom kulturom (izrada igračaka) te lončarstvom. Radionice su namijenjene za djecu i obitelji.

„Moja nova – stara lutka: Radionica igračaka“

Uglavnom zbog siromaštva djeca su sama izrađivala igračke od materijala koji su im bili dostupni (stare krpe, polupano posuđe, šibe…). Tako su djevojčice izrađivale lutke od krpa, dječaci lopte krpenjače, sviralice od šiba i dr. Na radionicama će djeca moći izraditi lutku od starih krpica.

„Lonac Rakljanac/ Lonac na valjuške: Radionica izrade lončića od gline“

Znanje o izradi lonaca prenosilo se s koljena na koljeno, a u Raklju, kao jednom od najznačajnijih lončarskih središta u Istri, lonci su se proizvodili od 60-ih godina 20. st. Polaznici će imati priliku izrađivati lonce po principu kao što su se izrađivali u Raklju, odnosno tehnikom valjušaka/zidanja lonca. Nakon što ih izrade, moći će ih ponijeti sa sobom, a kad se osuše i oslikati.

„Kažun: Radionica izrade kažuna“

Upoznavanje s kulturnim krajolikom i tradicijskim graditeljstvom. Polaznici  se  uz pomoć fotografija upoznaju s funkcijom, oblikom i tradicijom kažuna. Izrada se vrši tehnikom mozaika. Prema predlošku i  šabloni lijepe se komadići kapafiksa (samoljepljiva deblja folija), koji izgledaju kao komadići kamena (pljočkice). Nakon toga se dodatno ukrašuje rad tehnikom crtanja.

http://kulturistra.hr/lang/hr/2017/07/ljetne-radionice-u-etnografskom-muzeju-istre/

1 komentara na “Ljetne radionice u Etnografskom muzeju Istre”

  1. Anonimno napisao:

    hvalevrijedna inicijativa muzeja kojem je upitan smisao postojanja

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.