Ljetni dani u Pazinu

Pazin ljetiNa termometru pazinske meteorološke postaje ovih se dana temperatura nije uspjela podići iznad 30 stupnjeva Celzijusa. A to baš i nije uobičajeno za ljetne dane u ovom kontinentalnom gradu Istre koji inače bilježi najviše ljetne temperature na Poluotoku.


Premda najtopliji preko dana, istovremeno je Pazin ljeti i najugodniji tijekom noći, jer se temperature znaju spustiti na ugodnih 20 stupnjeva ili čak i niže što pospješuje san. No, jer se nalazi u neposrednom zaledu istarskih priobalnih gradova, izmedu tvrda sna i morskih radosti većina će se ipak odlučiti za potonje, a pribrojimo li tome društveno-gospodarske aktivnosti kojima jadranski gradovi mame, logično je zaključiti da Pazin, suprotno od priobalja, ritam života tijekom ljeta prebacuje “u nižu brzinu”.

Po osvježenje na Pazinčicu

Dok je jutro još podosta živo, zahvaljujući brojnim ustanovama i tvrtkama smještenim u gradu, što se manifestira kroz jutarnju vrevu u središtu koja potraje do podneva, poslijepodne slijedi pustoš. Ona je naročito primjetna ako grad posjetite nedjeljom kad ga, čini se, napusti svatko tko može. Ipak, tijekom ljeta gostionice i kafići ne oskudijevaju mušterijama, a i na Pazinčici se može susresti dosta kupača.
Što nudi Pazinjanima, turistima i došljacima ljeti u Pazinu te čime je zadovoljan, a što bi pokudio u vlastitom gradu, upitali smo domaćina, gradonačelnika Renata Krulčića.

– Ništa ne bih pokudio, a svakako bi ih uputio da posjete atraktivnu Pazinsku jamu, drevni Kaštel, srednjovjekovne freske u Bermu i mjesta u okolici Pazina. Savjetovao bih im i da iskušaju bogatu eno-gastronomsku ponudu koju nude agroturizmi čitave središnje Istre. Smatram da je pazinsko ljeto bogato dogadanjima: počinje s lipanjskim sportskim i kulturnim aktivnostima u povodu Dana grada Pazina, tijekom srpnja organiziraju se koncerti za mlade, vaterpolo na Zarečkom krovu, dok u kolovozu slijedi pučka fešta Rim s gastromanifestacijom koja će se ove godine održati po drugi put, a sve se nastavlja Rujanskim svečanostima.

Osobno bih volio da bude više kulturnih dogadanja tijekom ljeta na području grada, kao što je nedavno vrlo uspješno ostvarena predstava “Furbaćona” u Lindaru. Nadam se daće se iduće godine unaprijediti suradnja s Istarskim narodnim kazalištem te da će se predstave održati i u Bermu, Trvižu i drugdje, kaže gradonačelnik.

Nema odmora u kamenolomima

Zanimalo nas je kako su riješili pitanje godišnjih odmora u gradskoj upravi.
– Napravili smo plan odlazaka na godišnji odmor kojim se osigurava da polovica zaposlenika pojedinog odjela u svakom trenutku bude na poslu, kaže gradonačelnik koji, takoder, planira uskoro na godišnji. Kakvo je pak stanje s godišnjim odmorima u najproduktivnijoj pazinskoj firmi Kamen koja zapošljava 370 ljudi?

– Imamo popriličan broj sezonskih narudžbi, pa ćemo morati na godišnji u zimi, kaže Karmelo Krebel, predsjednik Uprave tvrtke Kamen. Ipak, prvog tjedna u kolovozu planiraju zaposlene u pilani, upravi i kamenolomima poslati na jednotjedni odmor.

Što u ove tople dane rade pazinski vatrogasci i jesu li spremni na eventualne požare?
– Vajka smo spremni! Tijekom ove požarne sezone nismo imali većih intervencija, a nadamo se da će se tako i nastaviti, jer ipak nema suše, kaže zapovjednik Javnovatrogasne postrojbe Pazin Serđo Šilić. Premda obuhvaćaju veliku površinu (532 kilometra kvadratna) smatra da su dovoljno ekipirani – preko ljeta zaposlili su i tri dodatna vatrogasca – a u pomoć im mogu priskočiti i članovi DVD-ova Pazin, Lupoglav i Gračišće.

Turisti dolaze s kišom

Pazinski turizam mogao bi se nazvati “kišnim turizmom”, jer je ovdašnja Turistička zajednica godinama trljala ruke, suprotno od priobalnih, kada je broj kišnih dana premašivao onaj sunčanih. Naime, turiste se u Pazinu moglo vidjeti u većem broju tek kada im vremenske prilike ne bi dozvoljavale boravak na plaži.

Dolaze li turisti učestalije u posjet Pazinskoj jami i Kaštelu, upitali smo Denisa Visintina, ravnatelja Muzeja grada Pazina koji je koncesionar Pazinske jame. – Budući da smo ove godine prvi put Jamu otvorili u danima Uskrsa, broj posjeta je zasigurno mnogo veći nego lani, ali ako protekli tjedan usporedimo s istim razdobljem lani, bilježimo porast broja posjeta od nekoliko postotaka, kaže Visintin.

Turisti najviše dolaze vikendom, oduševljeni su prirodnim fenomenom Pazinske jame, a ono što ih razočara jest to što nema organiziranog ulaska u grotlo Jame, rekao nam je Visintin. Uoči turističke sezone, kaže, popravili su oštećenja nastala od poplave, obnovili informativne ploče, dodali nove rukohvate, a na jesen planiraju obnoviti most. Renovirali su panoe izložbi u Muzeju grada Pazina, a tijekom ljeta redovito distribuiraju višejezične promotivne prospekte Pazinske jame po turističkim punktovima Istre i Kvarnera.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.