Ljubica Franjul i Zdenko Perakić šampioni kobasice

Titulom proizvođača šampionske kobasice, i to premijernom, ovjenčani su danas Ljubica Franjul (OPG) iz Svetog Petra u Šumi te Zdenko Perakić (OPG) iz Bošnjaka pokraj Županje na popodnevnom ceremonijalu otvaranja gastro-manifestacije “S klobasicom u Europu” u sportskoj dvorani u Svetom Petru u Šumi.

Supetarka je laskavi naslov premoćno ponijela u kategoriji istarska kobasica, dok je Slavoncu za trijumf u kategoriji dimljene kobasice presudio tek jedan bod prednosti pred jakom konkurencijom. U kategoriji istarske kobasice zlata su dobili Pršuti Milohanić (OPG) iz Tinjana te Dario Šimonović (OPG) iz Jadruhi. Srebra je dobilo devet proizvođača istarskih kobasica P.T.O. Compari, Pisinium, Meso Labin, Premes, Pršutana selo Mekiši, Buretić-Bregi, Pršutana Antolović, Radetić i Pršutana Jelenić, a broncu nitko. U kategoriji dimljenih kobasica bilo je čak četiri zlata: Vlado Ferbežar iz Otoka, Mesnica “As” iz Županje, Damjanović (OPG) iz Štitara te Andrija Čuha (PG) iz Soljani. Isto je toliko bilo srebra: Stjepan komerc, Bak, Kraljik (OPG) te Ambar, dok je bronca pripala OPG Modic. U najmanje brojnoj kategoriji nazvanoj “ostale kobasice” zlata su dobili Buretić-Bregi d.o.o. iz Bregi ponad Opatije te Konoba Klarići iz istoimenog sela pokraj Svetivenčenta koji su ponudili kobasice s tartufima, a jedino srebro Otočanka d.o.o.

Susret su zajedničkim presijecanjem kobasica otvorili predsjednik Udruge istarskih pršuta Milan Buršić, supetarski načelnik Mario Bratulić i tinjanski Mladen Rajko – koje, osim doline Drage i sajmova mesnih delicija, također povezuje zajednički program ukupnog razvoja općina.

Nagrade, skulpture i priznanja laureatima uručio je načelnik Bratulić, a publici su se uvodnim riječima obratili istarski dožupan Vedran Grubišić, predsjednik Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije Antun Žagar te županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović. Blanka Sinčić Pulić u ime Udruge senzornih analitičara pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda kazala je da se ovom manifestacijom teži ujednačavanju standarda istarske kobasice, na temeljima izvrsnosti i izvornosti. Senzorno ocjenjivanje kobasica koje je obavljeno 19. i 20. veljače u organizaciji navedene udruge provelo je 16 članova stručnog žirija, a korišten je kvantitativni deskriptivni test.

Po otvaranju uslijedio je program degustacije i prodaje tradicionalnih kobasica i proizvoda, a posjetitelji su mogli birati između 30-ak proizvođača mesnih delicija iz Istre, Primorja, Dalmacije, Slavonije, središnje Hrvatske, ali i Slovenije te Bosne i Hercegovine.

foto i tekst: glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.