Lovreč, Pazin i Vižinada izašli “Ususret blagdanima”

Protekle je subote Sveti Lovreč počeo disati božićnim ugođajem. Kao uvertiru blagdanskom ozračju, lovrečki su amateri, zaljubljenici u glazbu i ples, okupljeni oko Kulturno-umjetničkog društva Matka Laginje, po 5. put zaredom organizirali blagdanski koncert ‘Ususret blagdanima’.

U sportskoj dvorani osnovne škole svoje umijeće i vještine u plesu i svirci pokazali su pred mještanima ali i brojnim gostima. Da bi raspoloženje bilo potpunije, pobrinuli su se i lovrečke domaćice, donijevši svima pune ovale raznih slatkih delicija.

Koncert su otvorili članice i članovi domaćeg KUD-a spletom istarskih plesova, uz pratnju klarineta, violine, bajsa i harmonike. Nastavili su u dobrom raspoloženju i gosti – limenjaci iz Vižinade, tj. puhački orkestar Zajednice talijana Vižinada. Oni su svojim dolaskom i nastupom ‘spasili’ domaćina, jer se nastup limene glazbe Pazin, koji je bio najavljen, nenadano morao otkazati. Srećom, prijatelji iz obližnje Vižinade: odsvirali su nekoliko glazbenih hitova, koji su publiku zagrijali i uveli u blagdansko raspoloženje.

Pazinsko folklorno društvo jedno je od najbrojnijih u Istri, ali prema prikazanom repertoaru i kvalitetom izvedbe, zasigurno na samom vrhu. U 2 navrata izašli su pred publiku, i oba puta ‘pokupili’ ovacije. Izveli su zaboravljeni ples Cotić u pratnji gunjaca, balun uz pratnju miha, te splet dalmatinskih plesova iz splitskog područja uz pratnju mandoline, gitare i kontrabasa.

Kako se program bližio svom vrhuncu, tako su se glazbeni i plesni brojevi isprepiltali u ‘režiji’ dvaju dirigenata lovrečke glazbe, te prema utiscima publike, ponudili dosad najbolju izvedbu blagdanskog koncerta. Finale subotnje večeri začinili su tradicionalne koračnice ‘Radetzky marsch’, te 2 kompozicije koje su zajedno još odsvirali glazbeni prijatelji iz Vižinade i Svetog Lovreča. Domaćin je u zbak zahvalnosti, darivao goste prigodnim poklonima a ni gosti nisu došli praznih ruku.

I na posljetku, valja napomenuti da sve pohvale odlaze, kako voditeljima sekcija (lovrečki folklor: Lolita Njegovan, pazinski folklor: Sandra Farkaš, dirigent Vižinade: maestro Klaudio Žigante, te dirigent Petar Janko, i kapelnik Petar Matošević), tako i predsjedniku društva organizatora, Damiru Matoševiću, za ugodno i veselo upotpunjenu lovrečku hladnu večer, javljaju iz KUDa Matko Laginja.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.