Lovrečeva u znaku 130. rođendana limene glazbe

lovrec_2014Sto trideset svjetlećih lebdećih lampiona ukrasilo je u subotu navečer nebo iznad Svetog Lovreča, u čast isto toliko godina postojanja koliko je proslavila limena glazba ovdašnjeg KUD-a “Matko Laginja”, a u zrak ih pustili njeni članovi. Proslava Dana općine i blagdana mjesnog zaštitnika sv. Lovre, popularna Lovrečeva, ove je godine protekla u znaku rođendanske fešte limene glazbe, osnovane 1884. godine. Kroz sve ove godine neprekidno je djelovala i odolijevala svim političkim i društvenim turbulencijama, uspješno predstavljajući ovo područje te, kako je istaknuo predsjednik općinskog vijeća Adriano Palman obrazlažući odluku istog, ostala najdugovječniji glazbeni sastav u Istri.

Nagradu Općine iz ruku načelnika Marka Ljubešića primio je predsjednik limenjaka Damir Matošević, kao i poseban dar, trubu za limenu glazbu. Rad s mladima i njihova glazbena edukacija osigurali su kontinuitet djelovanja limene glazbe i ujedno je to jedna od temeljnih pretpostavki da se ovaj puhački orkestar uspješno razvijao kroz sve ove godine. Nezaobilazni su sudionici svih manifestacija u općini, a ove su godine bili i domaćin 39. susreta limenih glazbi Istre.

– Kroz orkestar je prošlo preko 50 svirača, od kojih je upravo nekoliko najmlađih počelo sa svojom svirkom u limenoj glazbi. Vrijedno je napomenuti da se o mladima u pravilu uvijek brine kapelnik, dirigent, odnosno voditelj glazbe. U ovoj dugoj povijesti vrijedi se prisjetiti njihovih imena: Gorgonio Banich, Francesco Bani, Aurelio Bani, Dragutin Karlo Jurišević, Anton Tonči Jurišević, Serđo Bogešić, Dušan Koren, Elvis Soldatić, pa sve do sadašnjeg Petra Janka, rekao je Matošević koji je vodio svečanu sjednicu limene glazbe.

Tom su prilikom podijeljena priznanja pokroviteljima limene glazbe – Laguni Poreč, Općini Sveti Lovreč, Miroslavu Rogoviču i Silvanu Matoševiću, te svim članovima limene glazbe, počevši od onih najmlađih, do onih sa najviše godina staža, ukupno njih 54. Od veterana valja istaknuti Oliviera Banicha sa 67, Feruča Banića sa 64, Serđa Bogešića sa 62, Enza Piemontea sa 49, te Petra Prekalja sa 46 godina sviranja u limenoj glazbi. Preko trideset godina sviranja zabilježili su i Darko Hrastovčak, Dorijano Matošević, Veljko Hršak, Denis Matošević, Emilio Banich, Gaetano Vinkerlić, Damir Matošević i Mario Laković.

Proslavi obljetnice limene glazbe pridružili su se i prijatelji, Puhački orkestar Grada Pule i Puhački orkestar Naša sloga iz Babići, koji su u zajedničkim i pojedinačnim nastupima uveličali ovu večer. Sve se to odvijalo na placi ispred župne crkve, gdje je održana i svečana sjednica općinskog vijeća.

Načelnik Ljubešić istaknuo je neke od važnijih aktivnosti koje su se dogodile u općini u proteklih godinu dana. Posebno je istaknuo kako se smanjuje najveći “uteg” općine, proračunski minus koji je sa početnih 2,2 milijuna kuna do kraja lipnja smanjen na 1,2 milijuna kuna. Među zahvatima koji se rade u općini istaknuo je izgradnju druge faze kanalizacijskog sustava, investicije vrijedne preko četiri milijuna kuna koja se financira sredstvima IPARD program EU-a. Izgrađeno je oko 30 posto mreže, a radovi se nakon ljetne pauze nastavljaju u rujnu. Nedavno je završeno restauriranje dijela lovrečkih zidina u sklopu kojeg je obnovljen ulaz u mjesto sa strane zvonika, te popravljeno dotrajalo stepenište na zvoniku na kojeg se ponovo može popeti i uživati u pogledu, a koje je malo prije svečane sjednice blagoslovljeno i otvoreno za javnost.

– Na nama je da u narednim godinama osmislimo gospodarski plan razvoja naše općine. Bez novih radnih mjesta teško da može biti kvalitetnog života u jednoj sredini i to je ono čemu treba težiti. Kao putokaz u tom pogledu, na samom ulazu u Sveti Lovreč niču stambeno gospodarski objekti, te me posebno veseli da će ova jednina lovrečka zona konačno i profunkcionirati i to s kvalitetnim poslovnim subjektima kao što je E-grupa i Petrokov, kazao je načelnik. Čestitke je uputila je i zamjenica župana Giuseppina Rajko, a program se nastavio na trgu ispred općinske zgrade gdje su se svi zasladili velikom tortom, sve u čast limene glazbe, glavnih protagonista ovogodišnje Lovrečeve.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.