Majka ne može dobiti naknadu za novorođenče jer je svekar dužan za grobno mjesto

Jedna mlada majka iz Tinjana nedavno je rodila svoje treće dijete. Veliko veselje obitelji i majke zbog novorođenčeta natkrili su tmurni oblaci i osjećaj mučnine, tuge i zgražanja koji im je nametnula ni manje ni više nego Općina Tinjan. Naime, nakon što su majka i otac bebice obavili svu potrebnu papirologiju, posjetili su i Jedinstveni upravni odjel Općine gdje su trebali preuzeti jednokratnu novčanu naknadu za novorođenče, u ovom slučaju, u iznosu od 5.000 kuna. Tamo ih je, kaže ona, umjesto novčane čestitke dočekala gruba odbijenica.

– Kada sam pitala načelnika Gorana Hrvatina zašto za treće dijete ne mogu dobiti tu jednokratnu naknadu koja pripada svoj djeci, prema Odluci te iste Općine, on mi je uz podsmjeh odgovorio da kako se uopće usuđujem tražiti taj novac kada im je moj svekar za grobno mjesto još uvijek dužan 4.000 kuna, rekla nam je ona.

Mada uopće ne negira da taj dug postoji, smatra da se njeno dijete ne može kažnjavati zbog duga svog djeda ili bilo kojeg drugog člana obitelji, te da je općina to trebala s njima riješiti na bilo koji način.

Previše dužnika

U Jedinstvenom upravnom Odjelu općine Tinjan rekli su nam da su odlučili ovako postupati prema djeci dužnika još prije otprilike dvije godine, mada nije bilo puno takvih slučajeva, dok je dužnika, kažu, i previše. Zato su odredili da se ovakve naknade mogu davati samo u slučajevima kad nema dugovanja prema Općini.

Načelnik Goran Hrvatin također nam je potvrdio da Općina na ovakav način postupa sa svojim dugogodišnjim dužnicima koji, kaže, najviše duguju za komunalni doprinos.

– Imamo jako puno dužnika, ali uvijek se nekako pokušamo dogovoriti s njima, makar da na rate otplate dug. Mada nemamo puno slučajeva da se baš u obitelji dužnika rodi novorođenče, pa ne dobije naknadu. Moram priznati da ste me sada zatekli, jer su obično roditelji dužnici, i to je onda jedna sasvim druga priča, zaista ću morati provjeriti o čemu se radi. Ali svejedno, ne možemo im dovijeka dozvoljavati da nas vuku za nos i ne plaćaju svoje obaveze prema Općini. Uostalom, mi smo jedna od rijetkih općina u Istri, a i šire, koja daje tako velike naknade za novorođenčad, a od ove godine subvencioniramo i nabavku školskih udžbenika za svu djecu sa po 250 kuna, te plaćamo 40 posto iznosa za produženi boravak djece u školama, poručio je Hrvatin.

Naše opetovano pitanje smatra li zaista da je u redu da se zbog dugovanja bilo roditelja, bilo drugih članova uže obitelji, na ovaj način tek rođeno dijete kažnjava, Hrvatin je jednostavno prečuo.

Primjer Fažane

Međutim, kod djelatnika drugih gradova i općina koje smo nazvali da bismo provjerili postoji li još negdje ovakva praksa za koju još nikad nismo čuli, naišli smo samo na sablazan i zgražanje. Jedni su nam službenici rekli da nije fer da se nekakva dugovanja prema gradovima i općinama kompenziraju na ovakav način, drugi da je to diskriminatorna i nečuvena praksa, jer “ako se već daje ta naknada, neka se daje svima”, a treća je službenica konstatirala “kakva je to podrška i pozdrav novom stanovniku te općine”.

Ostaje za nadati se da će nadležni u Općini ipak još jednom razmisliti o svom postupku i pronaći način da naplate dugovanje od pravih dužnika, a ne da se ona prelamaju preko djece.

Inače, sličnu je praksu provodila i općina Fažana do rujna 2017. godine. Kod njih je u Pravilniku o utvrđivanju kriterija za dodjelu studentskih stipendija kao jedan od uvjeta bilo propisano da kandidat za općinsku stipendiju, bilo učeničku ili studentsku, uz ostalo, mora donijeti i potvrdu da obitelj nema nepodmirenih obaveza prema Općini Fažana. Ova je sporna odluka izmijenjena nakon što je na jednoj sjednici općinskog vijeća konačno pokrenuta rasprava na tu temu, te su se vijećnici i načelnik Radomir Korać složili da djeca ne bi smjela biti taoci postupaka svojih roditelja.

Patricija SOFTIĆ / glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.