Makedonci oduševili Pazin

Sinoć je u pazinskom spomen domu održan zajednički koncert Folklornog ansambla Bitola, Makedonskog kulturnog društva Istarske Županije “Kočo Racin” iz Pule i domaćina Folklornog društva Pazin. Dvorana je bila ugodno ispunjena publikom koju gosti, a ni domaćini nisu razočarali.

Koncert su otvorili domaćini, Folklorno društvo Pazin, otplesavši Dubrovačku poskočicu Linđu, uz glazbenu pratnju Gorana Farkaša. Zatim je zamjenica gradonačelnik, Ines Kovačić-Drndić, pozdravila sve prisutne, zahvalila se na dobrom odazivu, te pozdravila gostujuća društva. Gospodin Angel Mitreski se zatim, u ime Makedonaca, zahvalio domaćinima na gostoljubivosti.

Od gostiju, prvi su se predstavili Folklorni ansambl Bitola. U svojem orkestru narodnih i izvornih instrumenata, koji u svojoj bogatoj riznici, što se tiče narodnih nošnji, posjeduje i brižljivo njeguje više od 200 jedinica, no oni tu ne staju, imperativ je ići dalje i prikupiti što više narodnih nošnji koje se nalaze prije svega na terenu ruralnih sredina. Članovi su CIOFFa za Makedoniju. Iako osnovan 1994. godine, jedan je od najboljih ansambla u Makedoniji. U ansamblu participira svojim kontinuiranim učešćem više od 200 članova, raspoređenih u tri grupe prema njihovom uzrastu: prva grupa: iznad 17 godina (studenti), druga: od 12 do 17 g. (omladinci), i treća: od 7-12. g. (djeca). Prva koreografija koju izveli bila je Makedonski ples Povardarje.

Sljedeći gosti bili su Makedonsko kulturno društvo Istarske Županije “Kočo Racin” iz Pule. Društvo je osnovano 1995. godine, a sastav je obnovljen prije dva mjeseca. Predstavili su se s dvije pjesme: Ne kažuvaj libe i brala moma kapini, te Makedonsko devojče u solo izvedbi Marine Mijatovič. Nakon njih su ponovno uslijedili gosti iz Bitole, s koreografijom Kopačiju i Pirinsko proljetno cvijeće, a u pauzi je nastupio njihov orkestar s dvije tradicionalne pjesme.

Za kraj koncerta ostavljeni su plesovi iz Istre. Uz pratnju gunjaca (Dubravko Rabar na harmonici, Goran Farkaš na violini i Marko Pernić na bajsu) domaćini su izveli Rašpu, ples koji ne potječe iz Istre, ali se u njoj udomaćio i staru polku, a koncert je završen izvedbom baluna uz pratnju već spomenutog Gorana Farkaša na mih.

Treba spomenuti da su Makedonci već drugu godinu, nakon koncerta 2008. godine, također u pazinskom spomen domu, ponovno oduševili svojom uigranošću i dinamičnom izvedbom svojih plesova. Za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj, bili su 4 dana u Pazinu, tjedan dana u Puntiželi kraj Pule, a nakon večerašnjeg koncerta uslijedit će još jedan, sutra u Svetom Petru u Šumi, također zajedno s Folklornim društvom Pazin, te zatim gotovo dvadesetčetverosatni put prema Rumunjskoj gdje nastavljaju svoju turneju, prije povratka kući.

MP / iPazin

2 komentara na “Makedonci oduševili Pazin”

  1. asdf napisao:

    mene su više oduševile makedonke:)

  2. almin napisao:

    eh da mi je saznati ime preljepe makedonke koja je bila u puntiželi :)) častio bi sve …

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.