Manjak ginekologa i radiologa u Istri

U sustavu primarne zdravstvene zaštite u Istri najviše se osjeća manjak ginekologa i radiologa, uz naravno temeljnu struku – liječnike obiteljske medicine. Donekle će se kadrovska križaljka popuniti nakon specijalizacije na kojoj je trenutno desetero liječnika: na neke treba čekati do 2018. godine, ali se dvoje obiteljskih liječnika, jedan ginekolog za Pulu i dvoje internista za Labin, Rovinj i Pazin sa specijalizacije vraćaju već ovog ljeta, najkasnije do kraja godine.

Međutim, povratkom sa specijalizacije mlade ginekologinje u Pulu, u gradu se neće povećati broj ginekoloških ordinacija budući da će ona samo zamijeniti umirovljenog dr. Mirka Dembića u dispanzeru na Verudi. Na druga dva ginekologa, koji su na specijalizaciju upućeni tek lani, pacijentice u Umagu, Buzetu i Pazinu moći će računati tek od 2018. godine.

Dakle, gužve u ginekološkim ordinacijama neće se smanjivati, štoviše. Dr. Ivančić upućuje nas na neizdržive normative koji su, prema najnovijoj odluci HZZO-a iz studenog prošle godine, još i povećani. Na jednog ginekologa prosječni je standard 6.000 osiguranih osoba, minimalno tri tisuće, a maksimalno devet tisuća! Prije te odluke bilo je propisano najviše 7.500 žena na jedan ginekološki tim.

Preopterećeni

– I normativ od 6.000 žena je ogroman, to je teško i za pacijente i za ginekologe i medicinske sestre, time se spušta standard zdravstvene zaštite. S povećanim maksimalnim brojem pacijentica po timu nije moguće povećati broj ginekologa na području Pule. Prema podacima iz HZZO, na dan 31. siječnja ove godine grad Pula imao je 39.727 žena starijih od 15 godina, pa je šest timova unutar standarda, objašnjava dr. Ivančić.

Situacija je manje-više slična i u ostalim istarskim gradovima, a još je otežavaju javnozdravstvene kampanje koje organizira Ministarstvo zdravlja, poput recimo kampanje za borbu protiv raka grlića maternice. Kampanje su jako poželjna prevencija, koja ženama pruža mogućnost da dobiju uslugu više, ali to treba odraditi isti broj ginekologa, koji su i bez toga pretrpani poslom.

Što se drugih specijalizacija tiče, dogodine bi istarski domovi zdravlja trebali biti bogatiji za još jednog obiteljskog liječnika, dok drugom specijalizacija završava tek 2016. godine. Pula bi godinu prije
toga trebala dobiti i jednog ortodonta. Lani su zatražene i dvije specijalizacije iz radiologije, ali Ministarstvo zdravlja za njih nije odobrilo sredstva.

Nedostaje radiologa

– Radiologija nam je velik problem, jer je radiolog u Umagu pred mirovinom, a nijednog nemamo u Rovinju, Pazinu i Buzetu, gdje sklapamo ugovore s vanjskim suradnicima koji rade samo u dijelu svog radnog vremena. Nije tu riječ samo o specijalistu za rendgen, već i za ultrazvučnu dijagnostiku, ističe dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, napominjući da su nedavno Ministarstvu uputili zahtjev za 11 novih specijalizacija, a među njima i za tri specijalizacije iz radiologije.

Jedan radiolog školovao bi se za rad u Buzetu i Pazinu, a druga dva za rovinjski i umaški dom zdravlja. Odobrenje iz Ministarstva u ožujku, najkasnije u travnju Istarski domovi zdravlja očekuju i za specijalizaciju troje obiteljskih liječnika, dvoje ginekologa za rad u Poreču i Rovinju, dvoje liječnika medicine rada te jednog pedijatra za buzetsko područje.

Na pitanje hoće li odluka Ministarstva o zabrani novog zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama utjecati i na smanjenje odobrenih specijalizacija, dr. Ivančić zasad ne zna odgovor, ali naglašava da Istarski domovi
zdravlja traže specijalizacije za sva mjesta koja su u mreži a nisu popunjena.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.