Marina Marušić i Iva Ciceran dobitnice nagrade Crna ovca

Svečano otvorenje ovogodišnjeg Međunarodnog festivala slikovnice “Ovca u kutiji” u Pazinu dogodilo se na kraju prvog festivalskog dana, nakon što je nekoliko programa već odrađeno, a grad i publika već pomalo upili atmosferu ovog nesvakidašnjeg festivala. U LG Galeriji pazinskog Društva likovnih stvaratelja festival je ležerno predstavila i otvorila njegova utemeljiteljica Ana Đokić, koja je svojim pazinskim partnericama priredila i lijepo iznenađenje.

Cijela priča u jednom crtežu

– Poznato je da organizator ovog festivala, nakladnička kuća Knjiga u centru, već nekoliko godina dodjeljuje nagradu za najbolje hrvatske slikovnice koja se također zove Ovca u kutiji, podsjetila je Ana Đokić, no odnedavno se, dodala je, dodjeljuje i nagrada Crna ovca, osobama koje daju doprinos popularizaciji hrvatske slikovnice. Ovogodišnje su dobitnice nagrade Crna ovca Marina Marušić i Iva Ciceran iz pazinske Gradske knjižnice, suorganizatora ovog festivala, koje su nagradu primile s popriličnim iznenađenjem budući da ju nisu očekivale.

Nakon kratkog otvorenja festivala predstavljena je izložba dvojice najuglednijih festivalskih gostiju – litvanskog ilustratora i autora slikovnica Kestutisa Kasparavičiusa te njegovog njemačkog kolege Quinta Buccholza.

Kasparavičiusove ilustracije razigrane su i koloristički bogate, u jednom crtežu ispričana je gotovo čitava priča a u nacrtanim motivima pretapaju se likovi poznatih i novostvorenih životinja sa simbolima mnogih svjetskih kultura i tradicija. Kasparavičius je 13 godina zaredom uvrštavan među najbolje autore na svjetskom Sajmu dječje knjige u Bologni, a i u Hrvatskoj je dosta poznat budući da mu je prevedeno i objavljeno dvadesetak slikovnica i čest je gost književnih manifestacija u našoj zemlji. Ovog je umjetnika na otvorenju izložbe predstavio voditelj ureda veleposlanstva Litve u Zagrebu, Donatas Žiugžda, opisavši Pazin kao “divan mali grad velike energije i kreativnosti”, a Kasparavičiusa kao umjetnika opisao je kao boljeg ambasadora od sebe, “jer on govori jezikom umjetnosti koja dolazi iz srca, univerzalnim jezikom koji spaja ljude”.

Usamljeni likovi i velika prostranstva

Ilustracije Quinta Buchholza prilično su drugačije, na njima prevladava ton jedne boje, likovi su usamljeni i suprotstavljeni velikim prostranstvima, na njima su uhvaćeni trenutci koji navode na dublje promišljanje. Iako je u Njemačkoj objavio četrdesetak knjiga, našoj je publici još nepoznat, no kako je naglasila Ana Đokić, od ovog bio festivala moglo krenuti i upoznavanje hrvatske publike s djelom ovog velikog ilustratora. O Buchholzu je na otvorenju govorio i ravnatelj Goethe instituta u Zagrebu Matthias Mueller Wieferig, izrazivši zadovoljstvo što se našao na ovom festivalu u Pazinu, znajući koliko rada stoji kako iza lijepe umjetnosti, tako i iza ovakve manifestacije koja tu umjetnost predstavlja.

I Kasparavičius i Buchholz će tijekom festivala održati više radionica i predavanja na kojem će pobliže predstaviti svoje stvaralaštvo i svoj način rada, te poučiti vještinama ovog zanata početnike u ilustratorskom poslu.

Predstava “Istjerivanje opake živine”

Dugačak prvi festivalski dan završio je u pazinskom Kaštelu, izuzetno zabavnom, inovativnom i duhovitom predstavom “Istjerivanje opake živine” koju su prema tekstu Milice Lukšić izveli studenti zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, a maske je izradio jedan od sudionika festivala, Saša Škorić. U vrlo duhovitoj fabuli, kojoj su osnovne poruke relativnost vlasti i moći, ali s druge strane krhkost istine i hrabrosti, nadmetali su se likovi gnomova, majmuna i zmaja, a inovativnost ove predstave je u tome što se iz scene u scenu selila po raznim prostorima pazinskog Kaštela, od terase nad Pazinskom jamom, preko predvorja i unutrašnjeg dvorišta sve do dvorane središnje kule Rotonde.

Davor Šišović / Glas Istre

© iPazin.net portal 2001. - 2024.