Mario Bratulić postao “doktor za klobasice”

2Supetarski načelnik Mario Bratulić jučer je u Zavodu za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranio doktorsku disertaciju na temu “Utjecaj čimbenika zrenja na zdravstvenu ispravnost tradicionalne istarske kobasice”.

Bratulićeva je disertacija inače prvi znanstveni rad o domaćoj istarskoj kobasici, a tijekom trogodišnjih istraživanja “stradale” su tri posebno za doktorat uzgojene svinje dvjestokilašice. Stotinjak kilograma kobasica utrošeno je u ukupno oko tisuću laboratorijskih analiza obavljenih u Italiji te u laboratorijima u Zagrebu i Rijeci.

Mentorica je Bratuliću bila dr. Lidija Kozačinski, a u 45-minutnoj prezentaciji na obrani doktorata pred komisijom i čak dvadesetero ljudi u publici on je iznio rezultate svojih istraživanja koji prvi put opisuju značajke domaće istarske svinjske kobasice, sve do njenih biokemijskih i mikrobioloških svojstava.

U istraživanju Bratulić je posebnu pažnju usmjerio na mikrobne organizme koji utječu na završna svojstva proizvoda i time zapravo postavio smjernice za buduću standardizaciju istarske domaće kobasice kao proizvoda za tržište.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.