Martin bez etikete

Martin bez etikete” premijerni je javni program Centra za nematerijalnu baštinu Istre Etnografskog muzeja Istre, o kojem su na konferenciji za novinare u Pazinu govorili ravnateljica muzeja Lidija Nikočević, Nuša Hauser iz Centra i Matej Selar koji je u Općini Pićan zadužen za organizaciju kulturnih djelatnosti. Centar za nematerijalnu baštinu osnovan je u lipnju ove godine sa sjedištem u Pićnu i tako je realiziran jedan od zadataka iz Istarske kulturne strategije.

Poticaj je bio i to što je UNESCO 2009. na listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva uvrstio i dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja. Zadaće Centra su rad na dokumentaciji i prikupljanju građe, arhiviranje, ali i vrednovanje na razne načine te valoriziranje fenomena nematerijalne baštine, od običaja i folklora do znanja o tome kako se nešto  radi te svjetonazora. U radu Centra važna je interakcija s lokalnom zajednicom. To je vidljivo i na ovom projektu što ga zajedno organiziraju Centar i Općina Pićan. Program “Martin bez
etikete” bit će održan sutra od 16 sati nadalje u sali koju koristi Osnovna škola. U ovoj su općini nekada imali manifestaciju Leni Martin, koja je nestala, i objeručke su prihvatili ovaj projekt Centra.

Bit će osam do deset vinara iz raznih dijelova Istre čije vino nije brendirano i nema etiketu, a oni se time bave kao svojim nasljeđem i rade vino za svoje potrebe te je i to dio njihova kulturnog identiteta. Oni su ti koji kulturu vina čine živom, koji joj pripadaju i koja pripada njima. U Pićnu će se tako u mjesecu koji slavi vino pretakati priče iz hrvatskog, ali i slovenskog dijela Istre te prikazati ujedno vrijednost različitosti te žive tradicije vina, a sve će moderirati pjesnikinja Roberta Razzi.

Neće nedostajati ni tradicijske glazbe, koja je  neizostavno vezana uz vino i nazdravljanja. Nastupit će tako Alenka i Marino Kranjac te Zingelci. Ilustraciju “Martina bez etikete” potpisuje poznati hrvatski ilustrator i stripcrtač Nadan Rojnić Biondo. Cilj je ovog programa uspostava komunikacije s lokalnom zajednicom i njeno aktivno sudjelovanje u  određivanju, tumačenju i načinima njegovanja dijela žive kulture. Nikočević je istaknula da nije važno i relevantno samo ono brendirano, ono s etiketom. Predmet interesa Centra za nematerijalnu kulturu Istre su upravo one osobe i djelatnosti koje nisu brend, jer i ono bez etikete je jednako vrijedno.

Glas Istre, 11. studenog 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.