Maslinarska šampionska titula Oleum olivarum otišla u Pazin

masline.jpgU rekordnoj konkurenciji od 160 maslinara koji su na ovogodišnjim 17. susretima maslinara Oleum olivarum na ocjenjivanje ponudili 176 uzoraka maslinovog ulja, nakon obavljenih analiza u prehrambeno-biotehnološkom laboratoriju Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, kojeg vodi Marina Lukić, na završnici ovogodišnje maslinarske manifestacije održanoj u dvorani ZT Karasica dodijeljeno je 96 zlatnih, 44 srebrnih i 22 brončana odličja te 9 diploma za extra kvalitetu maslinovog ulja.

Ovogodišnja šampionska titula sa zlatnom medaljom, koju je uručio gradonačelnik Buja Edi Andreašić, za maslinovo posebno djevičansko ulje dobiveno od sorte ascolana i koje je ocijenjeno s 92,5 bodova, pripala je Brunu Flegu, OPG Flego iz Pazina.

Drugo mjesto, također zlatna medalja s osvojena 92,3 boda, pripalo je za posebno djevičansko maslinovo ulje iz sorte buža OPG Mario Vošten iz Sv.-Lovreča, dok je zlatno odličje s 92,2 boda za kvalitetu maslinovog ulja dobivenog od sorte olica, u 60 posto uz dodatak drugih sorti, pripalo OPG Buntić iz Vodica.

Zlatna odličja u rasponu od 92 do 91 boda pripala su maslinarima Davoru Zanini iz Pule, Sergiu Černeka iz Buzeta, Ervinu Božac iz Rovinja, Adriani Poropat iz Bala, Uljari Komarija d.o.o iz Cerovlja, Luki Pucer iz Šmarja u Sloveniji te Antoniu Pastrovicchiu iz Vodnjana.

U dvodnevnoj manifestaciji 17. susreta maslinara Oleum olivarum koju je voditeljica Zdenka Gudelj kroz niz popratnih događanja prpošno i animatorski vodila, bilo je pregršt sadržaja za posjetitelje koji su osim potrebe za stručnim informacijama imali i potrebu za dobro druženje i zabavu koju su u večernjim satima posjetiteljima ponudili sastav ‘Koktelsi’ i klapa ‘Maslina’.

U sklopu ovogodišnjeg 17. susreta maslinara Oleum olivarum, održano je i 12. izdanje likovnog natječaja na temu masline, kojeg je organiziralo POU Buje a na koji je pristiglo 120 radova koje je potpisalo 98 umjetnika, prva nagrada i 5.000 kuna, dodijeljena je likovnom umjetniku Emilu Knapiću iz Poreča. Drugu i treću nagradu, uz pet litara maslinovog ulja, dobila je Elisa Delise iz Trsta i Željko Bobanović iz Poreča.

Ovogodišnje 17.izdanje Oleum olivarum u Krasici, uz prisutnost nešto manjeg broja posjetitelja nego dosadašnjih godina ali s izrazitom prisutnošću maslinarskog ozračja, kulinarike i opreme za maslinare, te prehrambenih proizvoda i vina, dobro su pripremili MO Krasica, POU Buje i TZG Buje.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.