Mečari na udaru buke i smrada s Ipsilona

vf_mecari.jpegI 12 godina od puštanja u promet pazinske obilaznice, dionice Istarskog ipsilona od Rogovića do Ivoli, mještani sela Mečari iznad Pazina žale se na probleme koje im je u pitoreskno selo donio ucrtani pravac koridora.

“Sada je još podnošljivo, ali kad dođe ljeto, od petka u tri ure do nedjelje u pol noći ovdje je kao na pisti. Zbog smrada od ispušnih plinova ne možemo otvarati prozore na sjevernoj strani kuće”, kaže nam gospođa Anica Velan, koja sa suprugom Ivanom živi nadomak 360-metarskog vijadukta Mečari.

Njegova gradnja počela je još 1992., a s izvođačima radova obitelj Velan već 13 godina vodi sudski spor za nadoknadu štete na kući prouzročene miniranjem. Nedavno su dočekali pravomoćnu presudu kojom su dobili spor.

“Dobili smo duplo manje nego ča je bila šteta, a bogzna kad će platiti. Krov smo morali popravljati, strop u kuhinji i dnevnom boravku, pa smo morali staviti brodski pod. Popucali su nam stari zidovi, jerta, pa i šterna iz 1892.”, govori Anica te nam pokazuje što su sve u i oko kuće morali sanirati.

Kad su svojedobno izvođači došli procijeniti štetu, rekli su im da je miniranje bilo u granicama normale jer inače kandelabri ne bi ostali čitavi.

“Tada sam ih dovela do starih ulaznih vrata naše kuće na kojoj je upisana 1800. godina. Trebali su voditi računa o tome da ovo nije ni željezo, ni armirani beton”, priča Velan. Iz neposredne blizine vijadukta zbog ispušnih su plinova bili prinuđeni premjestiti vrtove i njive.

Rješenje dijela problema mještani vide u postavljanju bukobrana, kojima bi se osim buke spriječilo direktno širenje ispušnih dimova prema selu.

“Imamo obećanja Bina-Istre da će se to pokušati riješiti, a znamo da trenutno izrađuju dokumentaciju”, kaže nam gradski komunalni pročelnik Daniel Maurović, čiji je odjel pred godinu dana i službeno zatražio od Bina-Istre zaštitu sela Mečari od buke.

“Na tom problemu radimo već dvije godine, a nakon provedenih analiza došli smo do zaključka da se postavljanjem zvučnih panoa vjerojatno neće moći u potpunosti riješiti problem buke”, kaže tehnički direktor Bina-Istre Francois Chauvet.

Naime, bukobranima se sprječava buka vozila, dok na vijaduktu Mečari veću buku proizvodi dilatacija vijadukta, odnosno prelasci vozila preko spojeva njegovih dijelova. Chauvet kaže da su istražili mogućnost utišavanja, međutim takva je tehnologija neučinkovita kod vijadukata te veličine.

Ipak, ustvrdio je da su ishodili potrebnu dokumentaciju za postavljanje bukobrana te da bi za nekoliko tjedana mogli raspisati natječaj. Podsjeća da će za dvije, tri, četiri godine početi gradnja drugog vijadukta za koji još nisu odredili na kojoj bi se strani nalazio. Zasad je pak izvjesnije da će se graditi na pazinskoj strani, dakle, dalje od sela Mečari.

http://www.glasistre.hr/istra/vijest/184970

3 komentara na “Mečari na udaru buke i smrada s Ipsilona”

  1. PufPant napisao:

    Di je sad aaa? Ovo te ne ferma pićo? Samo srat po manje bitnom?
    Mene zanima da li se još neki osim Velani žali? Jer koliko ja znan, ni toliko strašno. Onda će se žalit i ekipa iz Foškići, pa i Vranica i Neboderi bi se mogli žalit radi vijadukta Drazej… Najbolje da se zaobilaznica zapre, pa da svi pasivaju drito kroz Pazin.

  2. zuzi napisao:

    jedini ki sere za sad si ti :D ekipa iz foskica se zali, vranica i neboderi koliko ja znam nisu na 20 metara od ipsilona koji po ljeti ima vise prometa i od nekih auto cesta, netreba nis zapirat nego nek se lijepo ode mijerit buka i di prelazi zakonsku granicu se stavi bukobran i gotovo ,di je problem? problem je taj da zivimo u banana drzavi ……

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.