Među sedam novih projekata je uređenje pješačke staze oko Pazinskog krova

Od početka godine do 25. ožujka Turistička zajednica središnje Istre (TZSI) zabilježila je 1.022 dolazaka što je za šest posto više nego u istom razdoblju kada je zabilježeno 957 dolazaka. Porast je zabilježen i u broju noćenja i to za četiri posto. Naime, ove je godine od 1. siječnja do 25. ožujka zabilježeno 3.761 noćenje, dok je lani u istom razdoblju 3.594 noćenja.

– Područje TZSI 2017. godinu zaključilo je s iznadprosječnim turističkim prometom. Naime, općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Pićan, Sveti Petar u Šumi, Sveti Lovreč, Tinjan i grad Pazin ostvarili su ukupno 264.252 noćenja i 33.958 dolazaka, što čini porast od 21,5 posto u noćenjima i 22 posto u dolascima u odnosu na godinu ranije, kaže Sanja Kantaruti direktorica TZSI. Najveći porast noćenja, od čak 53,5 posto, ostvaren je na području općine Lupoglav, a slijedi područje grada Pazina s porastom od 42,79 posto.

Kuće za odmor su većina kapaciteta

Najviše noćenja ostvareno je na područjima općine Tinjan (63.514), grada Pazina (53.873) i Svetog Lovreča (50.417), pojašnjava Kantaruti, dodajući kako najviše turista dolazi s njemačkog govornog područja, Njemačke i Austrije koji su i ove godine ostvarili najveći broj dolazaka (59,61 posto) i noćenja (71,32 posto). Zatim slijede gosti iz Nizozemske (6,76 posto) i Belgije (6,11 posto).

– Iako se radi o malim postocima, značajan rast u odnosu na prethodnu godinu bilježi broj dolazaka gostiju iz Švedske, SAD-a, Španjolske, Australije, Kanade i Irske, napominje Kantaruti.

Na području TZSI trenutno je registrirano 3.580 kreveta što je za 14,6 posto više nego protekle godine, kada ih je bilo 3.124. Od ukupno 869 smještajnih čak 70 posto su kuće za odmor, a ostatak su apartmani, sobe, seljačka domaćinstva, hotel, kamp odmorišta i kamp u domaćinstvu.

– Aktivnosti TZSI u 2018. godini usmjerene su na poboljšanje kvalitete boravka turista te povećanje broja dolazaka i noćenja na našem području. Kako bi to realizirali, planiramo jačanje turističke infrastrukture poglavito kroz uređenje i označavanje biciklističkih i pješačkih staza, vidikovaca, foto pointa i slično. Pojačat ćemo promociju destinacijskog vizualnog identiteta na emitivnim tržištima uz nastavak osmišljavanja i izrade promotivnih materijala. Usmjerit ćemo se na jačanje suradnje s hotelijerima, putničkim agencijama i ostalim dionicima u turizmu, kao i na kreiranje novih visokokvalitetnih i prepoznatljivih turističkih proizvoda, a posebno ćemo se usredotočiti na edukacije iznajmljivača, jer upravo su oni ti koji su s gostima izravnom u kontaktu i ključni su za dobar dojam, koji će gosti ponijeti sa sobom, kaže Kantaruti.

Staza preko Karojbe, Višnjana i Vižinade

Zbog toga je raspisan javni poziv za manifestacije na području TZSI kojim je na 37 manifestacija raspodijeljeno 79.200 kuna. U cilju priprema za predstojeću turističku sezone u suradnji s TZ Grada Buzeta, TZ Općina Kanfanar, Motovun, Svetvinčenat, Vižinada i Žminj održana je edukacija za 200-tinjak iznajmljivača. kojoj je prisustvovalo 200-njak iznajmljivača. Na javni poziv HTZ-a samostalno kandidirano je pet projekata: uređenje penjališta Pazinska jama, radionica za vinare i ugostitelje središnje Istre, uređenje vidikovca sv. Helena u Pićnu, uređenje i obilježavanje biciklističkih staza na području Svetog Lovreča, Svetog Petra u Šumi i Tinjana; izrada i postavljanje informativnih ploče za biciklističke i pješačke staze na području Pazina, Tinjana, Cerovlja i Lupoglava. Uz to, kaže Kantaruti, kandidirana su i dva projekta s partnerskim institucijama s Gradom Pazinom uređenje pješačke staze Pazinski krov, te s TZ Vižinada i TZ Višnjan uređenje i obilježavanje biciklističke staze koja prolazi područjem općina Karojba, Višnjan i Vižinada.

Mirjan RIMANIĆ / glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.