Medulinka i Pazinac batanom u brak

Mladi Luca i Frane, ona Medulinka, a on Pazinac, u subotu su na medulinskoj rivi stupili u brak po starim istarskim običajima. Bilo je to treće uprizorenje istarske svadbe sa svim značajnijim detaljima koji su vjekovima pratili ovaj svečani čin, fešta koju su prije tri godine osmislili i realizirali članovi Društva kulturno-umjetničkog stvaralaštva Mendula iz Medulina i Folklornog društva Pazin iz Pazina.

Članovi Mendule u narodnim su nošnjama predvečer krenuli u šetnju selom, narodnim napjevima, glazbom i pozivnicama privlačeći turiste i mještane da im se pridruže na središnjoj svečanosti na rivi. Nešto kasnije mladoženjina je povorka, u kojoj je bilo 50-ak članova Folklornog društva Pazin, također uz pjesmu krenula iz smjera kampa prema pozornici.
Za to su vrijeme “u kući mlade” – za što je poslužila pozornica, koja ovaj put zbog jakog vjetra nije imala prikladnu scenografiju kao ranijih godina – žene pjevajući pripremale mladu za pir i davale joj savjete za brak. Cijelo uprizorenje svadbe, koju su prisutnima objašnjavali voditelji, pratili su zvukovi sopela, miha, kante na tanko i debelo te obilje dijaloga nosilaca uloga, poput starog svata, na starom lokalnom čakavskom govoru.

Kada su žene obukle mladu i uredile joj frizuru te joj stavile šareni vijenac od raznobojnih traka na glavu, mladoženjini su svatovi već bili pred vratima. Iako su roditelji mlade Medulinke već ranije, po običaju, blagoslovili njihovo stupanje u brak, tradicionalno se pred kućom odvijalo pravo nadmudrivanje starješina te domaćina i gostiju, kao i mnoštvo zabavnih događaja prije no što se mlada preda svom odabraniku.

Tako je bilo i ovaj put, pa su iz kuće mlade dvaput pred Pazince dovodili lažne mlade, dok su ovi Medulinku, primjerice, iz šale htjeli platiti zavežljajem kapule. Mladoženja je morao dokazivati i svoju snagu tako što je morao baciti jabuku preko mladenkine kuće.

Nadmetanje Medulinaca i Pazinaca za konačno pridobivanje mlade odvijalo se i kroz ples i pjesmu, prvo mladenkinih svatova na pozornici, a zatim i mladoženjinih. Stari svat nakon dugog pregovaranja s obje strane napokon je spojio Lucu i Franu i time je čin “vjenčanja” završen. Nakon lomljenja i bacanja svadbenog kolača, svatovi su ponovo uz veselu pjesmu i uz pratnju brojnih gledatelja ispratili mladence na barku koja ih je čekala na rivi i odvela u bračne vode.

Uprizorenje je ove subote malo ubrzano zbog prijetećeg nevremena, a dosta pratećih sadržaja je i izostavljeno jer ugostitelji nisu željeli riskirati da im vjetar i kiša unište proizvode. Isto tako ove je godine izostao veliki svatovski stol za kojim su se prethodnih godina uz tradicionalna domaća jela pogostili članovi manifestacije i njihovi gosti, no prolaznici su rado kušali domaće slastice koje su se mogle kupiti na obližnjem štandu.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.