MEĐUNARODNI DAN ARHIVA: O biciklizmu u Pazinu i povijesti biciklizma u Istri

Poznati biciklist i jedan od utemeljitelja biciklističkog sporta u Pazinu Ivica Gržinić govorio je razvoju bicikla od početnih drvenih drezina do suvremenih natjecateljskih bicikala proizvedenih od skupocjenih materijala. Osvrnuo se i na 40 godina uspješnog djelovanja pazinskog biciklističkog kluba. Povjesničar Vedran Dukovski govorio je povijesti biciklizma u Istri u razdoblju od 1923. do 1945. koji se danas zove “Meridina – Kamen Pazin”

Međunarodni dana Arhiva koji se obilježava 9. lipnja, a ove je godine bio posvećen biciklu, a tim su povodom u Državnom arhivu u Pazinu održana su dva zanimljiva predavanja vezana uz biciklizam u Pazinu i povijesti biciklizma u Istri u razdoblju od 1923. do 1945. prema podacima Prefekture Istre u Puli. Uvodno je ravnateljica DAPA Mirela Mrak podsjetila kako se Međunarodni dan arhiva obilježava od 9. lipnja 2008., u Hrvatskoj od 2009., u povodu dana utemeljenja Međunarodnog arhivskog vijeća 1948.

Međunarodni dan arhiva svake je godine posvećen jednoj temi, a ove je godine to bicikl, koji je danas najpoznatiji kao ekološki najprihvatljivije prijevozno sredstvo, a tijekom svoje povijesti, počev od prve polovice 19. stoljeća pa do naših dana znatno je utjecao na način putovanja, modu, razna tehnička rješenja, te tehnologiju proizvodnje i obrade određenih mehaničkih sklopova. Poznati biciklist i jedan od utemeljitelja biciklističkog sporta u Pazinu Ivica Gržinić govorio je razvoju bicikla od početnih drvenih drezina do suvremenih natjecateljskih bicikala proizvedenih od skupocjenih materijala. U drugom dijelu predavanja, naslovljenog “Povijest organiziranog bavljenja biciklizmom u Pazinu”, osvrnuo se na 40 godina uspješnog djelovanja pazinskog biciklističkog kluba, koji se danas zove “Meridina – Kamen Pazin”. Kroz fotografije predstavio je publici brojne generacije pazinskih biciklista, zapravo biciklista iz raznih krajeva koji su vozili za pazinski biciklistički klub koji je tijekom minula četiri desetljeća mijenjao ime u skladu sa zahtjevima sponzora.

Nakon predavanja o modernom biciklističkom sportu, povjesničar Vedran Dukovski, djelatnik DAPA, govorio je povijesti biciklizma u Istri u razdoblju od 1923. do 1945. prema podacima Prefekture Istre u Puli. Prema dokumentima iz pazinskog arhiva Dukovski je ustvrdio kako je između dva svjetska rata biciklizam u Istri bio vrlo popularan sport, a samo u Puli su djelovala dva kluba “Olimpia” i “Giovanni Grion”. Mnogi su biciklisti djelovali kroz Dopolavoro, a organizirane su i brojne biciklističke utrke po cestama između istarskih gradova, rekao je Dukovski. U Puli je u to vrijeme djelovala prodavaonica bicikala, a osim što se moglo kupiti, tada se u Puli moglo i iznajmiti bicikl. Osim podataka o utrkama, Dukovski je pronašao i podatke o nesrećama u kojima su sudjelovali biciklisti. Tako je u istraženom razdoblju zabilježeno više prometnih nezgoda koje su uglavnom završile s lakšim ozljedama, ali zabilježeno je i pet nesreća u kojim je bilo poginulih.

Nakon predavanja posjetitelji su imali prigode razgledati izložbu dokumenta, članaka, fotografija pehara i biciklističkih dresova u povodu 40. obljetnice organiziranog biciklističkog sporta u Pazinu, koju je s djelatnicima DAPA pripremio Ivica Gržinić.

Mirjan Rimanić / Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.