Međunarodni susret svirača “Bajsi u Draguću”: SUSRET BAJSISTA PROSLAVIO 30. ROĐENDAN

Voditeljica Melita Gržić Pincin podsjetila je kako je Katedra Čakavskog sabora Roč, na čelu s Vladimirom Pernićem, 25 godina brinula da se tradicija i baština ovog instrumenta sačuva i koncertom promovira svake treće nedjelje u lipnju.

Na placu u Draguću održan je 30. Međunarodni susret svirača bajsa “Bajsi u Draguću”, i 20. koji se održao u Draguću. Prvi susret održan je, podsjetila je na početku voditeljica Melita Gržić Pincin, 1990. u Motovunu, na inicijativu Emila Zonte. Kasnije su se organizaciji priključili Renato i Vladimir Pernić, a susret seli u Buzet, a potom u Hum.

Napokon se susret skrasio u Draguću koji je prigrlio bajse, a ta ljubav susreta i ovog prekrasnog gradića traje i danas. I ovaj jubilarni susret “Bajsi u Draguću” organizira Općina Cerovlje u suradnji s Istarskom županijom. Gržić Pincin podsjetila je kako je Katedra Čakavskog sabora Roč, na čelu s Vladimirom Pernićem, 25 godina brinula da se tradicija i baština ovog instrumenta sačuva i koncertom promovira svake treće nedjelje u lipnju.

Posebno priznanje Emilu Zonti

Tako su i ove godine iz svih krajeva našeg Poluotoka, hrvatske, slovenske i talijanske Istre u Draguć došli svirači bajsa, radosni što s publikom mogu podijeliti čarobne zvuke tog tradicijskog glazbala, tipičnog za središnju i sjeverozapadnu Istru. Na početku programa svirače i publiku pozdravio je zamjenik načelnika Općine Cerovlje Kamenko Opatić, a potom se Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije zahvalio svima koji održavaju ovu tradiciju, a posebno Emilu Zonti koji je inicirao ove susrete, ali i da se bajs uz još neke tradicijske instrumente stavi pod zaštitu UNESCO-a.

Prije nego su po tradiciji kršteni novi bajsovi, Opatić i Torbica uručili su Emilu Zonti, etnomuzikologu iz Kopra zaljubljeniku, vrsnom poznavatelju i promotoru istarske pučke glazbene baštinu, te pokretača ovog susreta i sudioniku svih 30 susreta bajsista, od Motovuna do Draguća, posebno priznanje.

Kršteni novi bajsovi

Nakon protokolarnog dijela programa inaugurirani su, odnosno kršteni novi bajsovi graditelja Serđa Demarka iz Umaga. On je izradio dva bajsa, jedan za sebe, a drugi za Stanka Šandaka iz Karojbe koji se tek upoznaje s tim instrumentom. Vrijedno je dodati kako je Demark do sada izgradio čak osam bajsova.

Nakon što su zagudili tek kršteni bajsovi krenuo je program u kojem je nastupilo 15 gunjaca, tradicijskih sastava u kojima uz obavezni bajs sviraju najčešće još violina, klarinet, harmonika i drugi instrumenti. Sve zajedno na pozornici na dragućskom Placu nastupilo je 45 svirača izvodeći tradicijske istarske plesove. Susret je na zadovoljstvo publike, popraćen srdačnim aplauzom, zaključen zajedničkom svirkom svih sudionika.

Mirjan Rimanić / Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.