Međunarodno djelovanje DND-a Pazin

Društvo „Naša djeca“ Pazin djeluje i u toplim ljetnim danima kroz razne aktivnosti za djecu i mlade. Od 3. do 14.7.2017. održana je „Škola plivanja“ u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Pazin gdje je DND Pazin kao partner na projektu osigurao marendu za sudionike, dok je u petak 21.7. održana radionica za djecu u sklopu Trad in etno festivala-„Izrada tepiha za vile na malim tkalačkim stanovima“.

Osim na području Pazina, DND Pazin je proširilo djelatnosti i kao partner na međunarodnim Erasmus + projektima i to već drugim partnerstvom sa školom Gornji Petrovci iz Slovenije te partnerstvom s organizacijom mladih „Ligzda“ iz Latvije.

Od 30.6. do 08.07.2017. Osnovna Škola Gornji Petrovci iz Slovenije organizirala je projekt „Our Story has no borders“ u partnerstvu s DND Pazin te s organizacijama za mlade Unique projects iz Litve te organizacijom za mlade ATIC iz Rumunjske. Pazin su predstavljali učenici Pazinskog kolegija (Štefanija Bujdo, Gabriela Dujak, Antonio Kelava, Dana Palfi, Matej Ritoša i Kristina Tanković) u pratnji prof.Željke Krpić i Paule Jurman te su u slovenskom mjestu Hodoš boravili zajedno s mladima iz partnerskih organizacija.

Obrađivali su razne teme kao što su stereotipi i predrasude protegnute kroz pitanje migrantskog vala koji je obuhvatio taj dio Slovenije. Kao rezultati projekta napravljen je kratki film, sudionici su posjetili gradonačelnika grada Lendave Ferenca Horvatha koji je uz prezentaciju grada podijelio iskustvo zbrinjavanja izbjeglica te stvaranje dobre tolerancije u gradu u kojem zajedno živi i djeluje više narodnosti, poslana su pisma na temu „Izbjeglice u našoj državi“ predstavnicima Europskog parlamenta. Uz radionice održane su i razne igre upoznavanja, organiziran je posjet Termama 3000 u Moravskim toplicama te se uz ostale sudionike predstavilo Hrvatsku, grad Pazin kao i samu udrugu DND Pazin.

Nakon lijepog iskustva iz Slovenije volonteri DND-a Pazin zajedno s voditeljicom Nevom Ljuštinom proveli su osam dana u Latviji na razmjeni mladih. Zajedno s mladima iz Turske, Bugarske, Italije, Latvije i Belgije boravili su u najsjevernijem dijelu ove baltičke zemlje, malom gradu Rujieni. Svakodnevno su na temu “Bullying is not cool” imali radionice i razne aktivnosti,snimali filmove i provodili socijalne eksperimente. Imali su i organiziran izlet do obližnjeg grada Valmiere gdje su vrijeme proveli u adrenalinskom parku,a biciklama su bili do granice s Estonijom. Ema Gortan bila je jedna od sudionika te o projektu kaže: „Naučili smo ono najbitnije – kako iz društva suzbiti tzv. bullying (vršnjačko nasilje). Uz sve to,upoznavši nove kulture i ljude odbacili smo predrasude i sklopili nova prijateljstva te stvorili zajedničke uspomene. Zbog tih su stvari takve razmjene dobre za mlade naših godina pa se veselimo novim iskustvima i nadamo se razmjeni u našem gradu.“ Osim Eme sudjelovali su i Petar Berton, Jan Finderle, Marta Jedrejčić, Barbara Jurić i Erika Pulić.

Društvo „Naša djeca“ na ovaj je način proširilo svoje djelatnosti te stvorilo nova iskustva koja ponajviše pomažu rastu djece i mladih u našoj maloj sredini a nadamo se da će takvih i sličnih projekata biti još što putem DND Pazin ili Centra za mlade Alarm, a zajednička nam je želja ostvariti sličnu razmjenu mladih u Pazinu.

DND Pazin

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.