MEMOBOX: Prvih 50 godina Etnografskog muzeja Istre

memobox_2U utorak, 18. prosinca u Etnografskom muzeju Istre održana je press konferencija na kojoj je predstavljena izložba MEMOBOX: Prvih 50 godina Etnografskog muzeja Istre/I primi 50 anni del Museo Etnografico dell’ Istria.

O izložbi su govorili Ravnateljica muzeja, dr.sc. Lidija Nikočević i Mario Buletić, koordinator izložbe.

Autori ove skupne izložbe su svi kustosi Muzeja čime je posebno naglašena “mozaičnost i različitost pogleda na kulure Istre.” Naime,  kako naglašava Nikočević, “svaki je kustos/ica uređivao/la svoju temu unutar izložbe prema zbirkama i poslovima kojima se bavi, odražavajući tako vlastite prioritete i kriterije te stil pisanja”.

Osim toga, Ravnateljica ove dugovječne institucije, objasnila je kako je dizajn temeljen na ideji kutije što ima i metaforičku vrijednost:

kutija kao mjesto pohrane memorije (materijalne i nematerijalne) i mnoštvo kutija na izložbi kao asocijacija na niz individualnih i subjektivnih „memobox-eva“ koji su svi jednako važni, a generalno poslanstvo Muzeja je sakupiti tu mnogostrukost i prezentirati je na mozaičan način.

Nadalje, naglašeno je i kako je memorija Istre također mozaična i heterogena, sukladno njenoj narodnosnoj, etničkoj i općenito kulturnoj šarolikosti.

memobox_1

Izložba također razlaže što znači biti etnolog/inja, kakav je etnološki rad „na terenu“, što kustosi rade s predmetima koje otkupljuju ili dobivaju na poklon i kakva im značenja sve pridružuju. Ipak, putem ove izložbe u prvom redu želi se naglasiti važnost muzeja i etnologije kao struke, te bogata prošlost koja muzej veže već 50 godina uz Pazin.

Dizajn izložbe potpisuje studio Manasteriotti∞Marić.

Otvorenje izložbe predviđeno je za petak, 21. prosinca u 15 sati.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.