Mesić dao mandat Sanaderu

Mesić dao mandat SanaderuPredsjednik HDZ-a Ivo Sanader dobio je jučer mandat za sastavljanje vlade. Tako je nakon drugog kruga konzultacija odlučio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Mandatar nove vlade izjavio je kako vjeruje da će sastaviti novu vladu i prije ustavnog roka od 30 dana.

Mesić je odluku o tome komu će povjeriti mandat za sastavljanje vlade objavio nakon kraja drugoga kruga konzultacija u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku, a posljednji s kojima se savjetovao bili su predsjednici najjačih stranaka.

“Bit ću premijer svih građana Hrvatske, a ne samo HDZ-ovih glasača”, najavio je predsjednik te stranke za Dnevnik HTV-a, istaknuvši kako HDZ ima 76 mandata. “Računamo na manjine za još jedan glas. Manjine su naša vrijednost i šansa kako bismo pokazali da smo zreli kao narod i demokracija”, dodao je.

U Dnevnik se iz središnjice SDP-a uključio i Zoran Milanović, najavivši da će njegova stranka i dalje demokratskim sredstvima nastojati sastaviti vladu. “Ne odustajemo od pokušaja sastavljanja vlade. Predsjedniku Stjepanu Mesiću čestitam što je branio ustav do kraja, ali ovo je tek prvo poluvrijeme”.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič čestitala je Ivi Sanaderu na dobivenom mandatu za sastavljanje nove vlade te dodala kako je očekivala da će Sanader dobiti mandat. Predsjednik HSS-a Josip Friščić također je istaknuo da nije iznenađen dodjelom mandata za sastavljanje vlade Ivi Sanaderu. Rekao je da njegova stranka sutra kreće sa službenim pregovorima s mandatarom. Predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je kako “ništa još nije gotovo, jer nije definitivno hoće li Sanader kao mandatar uspjeti sastaviti vladu”.

Konačni službeni rezultati izbora bit će objavljeni sutra, nakon što Ustavni sud odluči o tri žalbe. Njihov ishod ne može utjecati na rezultate izbora.

Vijesti.hrt.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.