Mesić je za svog mandata dosada pomilovao 283 zločinca

wp-content/uploads/mesicanimal.jpgOdluke predsjednika Stjepana Mesića o pomilovanju osuđenih kriminalaca često su izazivale kontroverze. U oba njegova mandata, i od 2000. i od 2005. godine do danas, u javnosti se raspravljalo zašto je Mesić smanjio kaznu nekom osuđenom ubojici, dileru ili ratnom zločincu. Postavljalo se i pitanje treba li uopće predsjednik države imati ustavnu ovlast da, mimo odluke sudova, nekome smanji kaznu.

Zagovornici su, pak, tvrdili da predsjednik države, “kao vrhovna izvršna vlast” i “prvi građanin države” ima pravo na akt milosti te da to nije njegova paušalna odluka.

Od 2003. godine, kada je počelo javno objavljivanje Mesićevih odluka, pomilovane su 283 osobe, a 2241 molba za pomilovanje je odbijena.

Kritike od 2003.

Mesić je prve kritike doživo na početku prvog mandata, 2000. , zbog pomilovanja troje splitskih dilera: Natali Šunjić, Siniše Pleštine i Igora Perka. Mesić je potpisao i odluku o pomilovanju Stjepana Grandića, koji je bio osuđen na 10 godina zatvora za zločine u Gospiću 1991. s Mirkom Norcem i drugima. Usprkos protivljenju Ministarstva pravosuđa, Mesić mu je 2005. godine smanjio kaznu na 8 godina zbog obiteljske situacije.

Predsjednikovu milost dobio je i Krunoslav Marčinko, sin bivšeg direktora Glumina banke Marka Marčinka, kojem je tri godine zbog malverzacija dionicama preinačio u uvjetnu kaznu. Pomilovan je i Antun Lovik, bivši vozač Ivana Milasa i Martina Špegelja osuđen za niz pljački, koji je nakon toga opljačkao 1,24 milijuna kuna.

Na listi pomilovanih su i osobe osuđene za gospodarski kriminal. Članu HNS-a Marku Pušiću predsjednik Mesić je dvije godine zatvora preinačio u uvjetnu kaznu. Pušić je zajedno s Leonom Sulićem, bivšim direktorom Croatia busa, osuđen zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Afera veleposlanik

Buru u javnosti lani je izazvalo pomilovanje Ane Magaš, kojoj je kazna za ubojstvo supruga smanjena s pet na tri i pol godine zatvora. Kontroverze je izazvala i odluka o pomilovanju Zvonimira Markovića, bivšeg veleposlanika u Srbiji, koji je bio osuđen na tri godine zatvora zbog toga što je 670 tisuća kuna donacija za veleposlanstvo iskoristio za stambeni kredit. Predsjednik je tada 81-godišnjem Markoviću zbog teškog zdravstvenog stanja kaznu preinačio u uvjetnu.

Mesić je lani poduzetniku Rami Dediću zamijenio jednogodišnju zatvorsku kaznu uvjetnom. Dedić, najpoznatiji po tome što je Mesiću darovao ukradenu sliku, osuđen je jer je prijatelju pomogao da krivotvorenom dokumentacijom prikrije utaju 464.000 kuna poreza. Istodobno s odlukom o pomilovanju mediji su javili da je Dedić uhićen zbog optužbe za iznudu 23.000 eura.

Nove okolnosti

Na kritike zbog dvojbenih pomilovanja Mesić je odgovarao govoreći da ne treba miješati razloge pomilovanja i kazne, da su to dvije odvojene stvari te da se pri pomilovanju uzima u obzir jesu li se u međuvremenu izmijenile okolnosti za osuđenika, poput njegove bolesti, obiteljske situacije i slično.

Monitor.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.