Mesić posmrtno odlikovao Anu Rukavinu

Odlikovanje Ane RukavinePredsjednik Republike Stjepan Mesić uručio je danas majci Ane Rukavine odličje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske kojim je posmrtno odlikovao Anu za zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih i društvenih vrednota. Novinarka Ana Rukavina (1977. – 2006.) elekroničkim je pismom “Želim život”, napisanim 8. studenoga 2006., 18 dana prije nego što je umrla od leukemije, pokrenula je veliko proširenje Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži te osnutak banke matičnih stanica.

Uručujući odličje Mariji Rukavini predsjednik Mesić je podsjetio na Aninu borbu za vlastiti život do posljednjeg trenutka te na njezinu borbu za spas drugih oboljelih, izvijestio je danas Ured predsjednika. Istaknuo je da je rad Zaklade Ane Rukavine važan za buduće bolesnike te za nova medicinska otkrića.

Na odličju je zahvalila Marija Rukavina. Ministru zdravstva Nevenu Ljubičiću i Vladi zahvalila je na doprinosu Zakladi i izrazila nadu da će se i u idućim proračunima pronaći novac za njezin daljnji rad.

Zakladu je nakon Anine smrti utemeljila njezina obitelj, Hrvatska udruga “Leukemija i limfomi” te dnevnik “Vjesnik” u kojem je Ana radila.

U godinu dana djelovanja Zaklade Registar darivatelja koštane srži povećao se sa 150 na više od 30 tisuća dobrovoljnih darivatelja, a obrađeno je i tipizirano više od 1400 uzoraka krvi. Također je otvorena i opremljena javna baza matičnih stanica na Rebru.

Hina

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.