Mesić: Sabor prije Nove godine

MesićPredsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas novinarima da će novi saziv Sabora biti sigurno konstituiran krajem mjeseca, odnosno prije Nove godine.
Odgovarajući na novinarski upit koju bi funkciju srpska nacionalna manjina trebala dobiti u novoj vladi, Mesić je rekao da je to stvar mandatara i manjina te da bi bilo od njega pretenciozno da on kaže koje mjesto bi trebali dobiti u novoj vladi.

– Ali, da trebaju participirati u vladi to je sasvim sigurno, kako u vladi tako i u svim strukturama društva – dodao je Mesić.

Prema njegovim riječima, Hrvatska bi se na taj način potvrdila kao zrela demokracija, ako su svi njeni građani jednaki i pred zakonom i u raznim strukturama.

Komentirajući izjavu Ive Sanadera da se zalaže za promjenu članka 97. Ustava, koji regulira davanje mandata za sastavljanje vlade, te kako će učiniti sve da do te promjene dođe, Mesić je rekao da za to treba dvotrećinska većina u Saboru.

– Kada Sanader kaže da će učiniti sve, onda ja očekujem da će dobiti dvotrećinsku većinu u Saboru i to je ono što on mora učiniti – zaključuje Mesić.

Dodajmo ovome kako su predstavnici nacionalnih manjina svoj sastanak s novim mandatarom odgodili za sutra. Odlučeno je to jučer, te dogovoreno kako će na početne pregovore ići kao skupina, a pojedinačne će razgovore kažu, održavati tek kad se riješe zajednička pitanja.

A što će, između ostalog, manjinci tražiti od predsjednika HDZ-a pročitajte u tekstu:

Hina.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.