Mesić spreman dati Sanaderu mandat za vladu

mesic-sanaderNakon tri dana konzultacija u Uredu predsjednika, postalo je jasno da je pitanje mandatara nove hrvatske vlade svršena stvar.

Kako sada stvari stoje, sve neizvjesnosti oko mandatara su riješene – novu vladu sastavit će Ivo Sanader. Dakle, nije se radilo ni o kakvim igrama s Pantovčaka, nego je jednostavno poštovana procedura i Ustav, što je vidljivo i iz događaja 9. prosinca 2003. Naime, tada je HDZ dobio 66 mjesta u Saboru i Ivica Račan je odmah prvu noć priznao poraz. Unatoč tome, Stipe Mesić je do kraja ispoštovao proceduru i dok mu god šef Vrhovnog suda, koji je ujedno predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, nije donio točnu listu zastupnika, nije proglašavao novog mandatara. Da je to točno tako, može se vidjeti i na službenim web-stranicama Ureda predsjednika, gdje stoji priopćenje od 9. prosinca 2003. u kojem Mesić čestita Sanaderu izbornu pobjedu i daje mu mandat za sastavljanje Vlade.

Ove godine to će se dogoditi u srijedu, 12. prosinca, dakle tri dana kasnije nego 2003., što je i logično, jer su i ovogodišnji izbori padali u nedjelju 25. studenoga, a prije četiri godine bili su u nedjelju 23. studenoga. Bez obzira na to tko što piše i govori, svako drukčije ponašanje Stipe Mesića bilo bi neozbiljno i neodgovorno i moglo bi za sobom povlačiti još stotinu repova i nagađanja nezadovoljnika, koji bi u nepoštivanju procedure mogli tražiti razloge svoga neuspjeha. Ovako će svi morati šutjeti i tražiti u svom radu, programu i ponašanju uzroke neuspjeha na izborima. Jasno je već danas kako će izgledati vladajuća koalicija, a to je bilo jasno i predsjedniku Mesiću, što je indirektno potvrdio u intervjuu Hrvatskom radiju. U subotu, 1. prosinca, rekao je kako će koalicija HSLS-HSS odlučiti o izbornom pobjedniku, odnosno o mandataru nove vlade.

Dan-dva prije su Josip Friščić i Đurđa Adlešić na konzultacijama s Mesićem na Pantovčaku rekli da smatraju kako je red razgovarati o sastavljanju Vlade s relativnm pobjednikm izbora – a to je HDZ. Ako ne budu zadovoljni rezultatima tih razgovora, tek će onda ozbiljnije razgovarati i s SDP-om. Do takvih ozbiljnih razgovora vjerojatno neće niti doći, zato što su Sanaderu ovi izbori previše važni da bi se kockao pobjedom koju već ima u ruci, te će on biti spreman na dogovor u svakom slučaju. Pri tome ima i rezervnu varijantu koja se pojavljuje u liku HNS-a. Iz vrha Pusićeve i Čačićeve stranke saznali smo da su oni spremni biti svojevrsni “back up” Sanaderovoj vladi. Ne žele zbog svog svjetonazora i političke orijentacije sudjelovati u sastavljanju HDZ-ove vlade, no isto tako neće dopustiti da se jednom formirana Sanaderova vlada ucjenjuje nerazumnim zahtjevima koalicijskih partnera u Saboru, zahtjevima koji bi mogli usporiti Hrvatsku na putu u EU i štetiti njenim strateškim ciljevima. Takvo razmišljanje Čačića i HNS-a mora pozdraviti svaki normalan građanin ove države, jer upravo takva odluka vrha HNS-a garancija je daljnjeg napretka Hrvatske.

MILANOVIĆ GUBI ŽIVCE Da stvari ne idu po planu vidjelo se po Milanovićevoj odluci da Jurčića skine s kandidacijske pozicijeMILANOVIĆ GUBI ŽIVCE Da stvari ne idu po planu vidjelo se po Milanovićevoj odluci da Jurčića skine s kandidacijske pozicijeDa u SDP-u gube živce i da stvari ne stoje dobro vidljivo je bilo po Milanovićevu izbacivanju Jurčića s mjesta za premijera, odnosno potencijalnog mandatara nove vlade. Taj potpuno zakašnjeli i nepotreban potez može napraviti jedino očajnik koji tako pokušava kupiti i popraviti nešto što je već sada nepopravljivo. Da je Milanović imao dovoljno hrabrosti, taj bi potez napravio najkasnije krajem rujna. To bi svi ocijenili kao odgovoran potez čovjeka koji je spreman na sebe preuzeti cijeli teret za sudbinu stranke i države. Ovako, tjedan dana nakon završetka izbora, da se ruši platforma na kojoj je SDP dobio najveću do sada potporu birača, to mi zaista nije jasno. Tko god da je Milanovića nagovorio na taj potez, zario mu je nož u leđa, no za samu odluku kriv je Milanović, koji će zbog nje morati snositi i odgovornost.

Do te odluke bio sam siguran da će zahvaljujući izvrsnom izbornom rezultatu Milanović ostati na mjestu šefa SDP-a; nakon smjene Jurčića, kojom je i osobno uvrijedio tog čovjeka, situacija bi za Milanovića mogla krenuti nizbrdo. A kod tog nezaustavljivog kotrljanja, neće biti mnogo onih u SDP-u koji će mu pružiti ruku spasiteljicu. Možda se varam, možda je Milanović za ovo kratko vrijeme napravio takvu jaku unutarstranačku infrastrukturu koja će ga štititi od svih napada i zaštititi ga.

Čelnici koalicije HSS-HSLS Josip Friščić i Đurđa Adlešić jasno su dali do znanja Mesiću da će pregovarati s SDP-om samo ako ne budu zadovoljni rezultatima razgovora sa SanaderomČelnici koalicije HSS-HSLS Josip Friščić i Đurđa Adlešić jasno su dali do znanja Mesiću da će pregovarati s SDP-om samo ako ne budu zadovoljni rezultatima razgovora sa SanaderomA što se tiče potpore novom mandataru i kako se tko izjasnio kod predsjednika, upravo na tome što se događalo kod predsjednika u tri dana konzultacija temeljim zaključak da je pitanje mandatara nove vlade svršena stvar. Jedini koji su se otvoreno izjasnili u prvome krugu koga će podržati jesu pripadnici romske i muslimanske manjine. S time da je Šemso Tanković napravio mali odmak i rekao Mesiću da je, ako HDZ dobije 77 glasova, spreman i on potpisati s tom strankom sporazum. Ostali manjinci, na čelu s Pupovčevim SDSS-om, svi su odreda rekli da im ne pada na um da oni budu upravo taj sedamdeset i sedmi glas koji bi odlučio novoga mandatara. To, prema njihovu mišljenju, ne bi bilo korektno zbog načina na koji su izabrani, jer valja podsjetiti da su neki izabrani u Sabor sa samo tristotinjak glasova.

Oni koji su se otvoreno izjasnili za HDZ i rekli da će mu dati potporu, ali ne kao 77. nego kao 78. glas, bio je HSU. Jedini koji je krajnje otvoreno i transparentno rekao da će dati svoj glas HDZ-u ako će mu trebati da ostvari taj magičan broj od 77 ruku je Anto Đapić. Rekao je Mesiću da on zauzvrat ne traži nikakvu protuuslugu od vladajuće stranke te da smatra kako oni imaju moralno pravo da sastave Vladu. To je iznimno hrabro i korektno od Đapića ako se zna da ga je upravo Sanader u predizbornoj kampanji uništio parolom “Glas za HSP je glas za SDP”. Čak ni IDS niti HNS ne žele ništa potpisati SDP-u u vezi sa stvaranjem postizborne koalicije, jer po svemu sudeći ne vjeruju da Milanović ima snage da sastavi Vladu. A niti jedan niti drugi župan, ni Jakovčić ni Čačić, nisu glupi te žele za sebe, svoje stranke i svoje županije pobjedničku situaciju, ne žele tonuti zajedno s SDP-ovim ambicijama o sastavljanju Vlade.

SILVANO HRELJA iz HSU-a izjasnio se za Sanadera, ali kao 78. glasSILVANO HRELJA iz HSU-a izjasnio se za Sanadera, ali kao 78. glasUostalom, iz krugova bliskih IDS-u smo saznali kako tamo otvoreno govore da je Istra dobila više za vladavine Sanaderova HDZ-a nego za Račanova SDP-a, kada je Jakovčić bio u Vladi, koju je na kraju napustio. Isto razmišlja i Čačić, koji se u iduće četiri godine mora brinuti o svojoj županiji i njenom napretku koji se ne može do kraja ostvariti ako je župan u ratu sa središnjom vlasti. Presudne odnose koalicije HSLS-HSS prema HDZ-u smo već opisali, tako da čista matematika pokazuje da bi na kraju HDZ mogao imati čvrstu većinu u Saboru, od najmanje 85 zastupnika. Tu matematiku zna i Stipe Mesić, koji si sigurno neće dopustiti da mu zadnje dvije godine mandata proteknu u ratu sa Sanaderovom vladom. Nikakvo talasanje mu ne treba jer je vrlo vjerojatno da si upravo sada predsjednik Mesić, dvije godine prije kraja mandata, priprema platformu za novu etapu političkog djelovanja. Tko god misli da će se on povući iz politke sa 75 godina, u trenucima kada bez problema može napraviti 50 sklekova i kada mu mozak radi kao najbolji IWC-ov sat, grdno se vara. Nakon što je poslije Račanove smrti i najnovijih Milanovićevih gafova ljevica izgubila lidera, postavlja se pitanje – nije li upravo Stipe Mesić taj koji nakon isteka svoga predsjedničkog mandata jedini ima snage da kao reaktivirani član, a vjerojatno i predsjednik HNS-a, ima moralno pravo i dovoljno snage da okupi cjelokupnu ljevicu za parlamentarne izbore za četiri godine. To mi se čini vrlo izglednim scenarijem i mogao bih baciti neku okladu da će biti upravo tako. (Ivo Pukanić)

www.nacional.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.