Meteoalarm i ESTOFEX izdali upozorenja na opasne vremenske prilike

Hladna fronta u sklopu koje će doći i do stvaranja ciklone brzo se premješta prema našem području, a povodom toga Meteoalarm i ESTOFEX izdali su upozorenja na opasne vremenske prilike.

Opasne vremenske prilike diljem zemlje

Prema Meteoalarmu, diljem zemlje moguća je pojava opasnih vremenskih prilika. Upozorenje za zapadni dio Hrvatske visokog je narančastog stupnja, a skreće se pažnja na mogućnost pojave grmljavinskog nevremena koja je u Istri i na Kvarneru veća od 60%. Iako stiže fronta, upozorava se i na visoke temperature zraka koje će obilježiti još idućih nekoliko sati.

Prema većem dijelu prognostičkih modela najveća mogućnost nevremena postojat će u nizinama unutrašnjosti, ponajviše zbog toga što će vrlo hladan zrak naglo prodrijeti na pregrijanu podlogu. No to ne znači da na moru neće biti neverina.

Nautičare se upozorava na vjetar koji bi duž obale i na otvorenom moru mogao pričinjavati probleme. Udari jugozapadnjaka, a nešto kasnije i sjeverozapadnjaka mogli bi dostizati 85 km/h.

Prema ESTOFEX-u Istra u 2. stupnju

Visok 2. stupanj upozorenja ESTOFEX je izdao za dio Hrvatske, cijelu Sloveniju te sjevernu Italiju. Upozorava se na mogućnost pojave vrlo krupne tuče, obilnih oborina, pijavica i tornada! Ovako snažne fronte u srcu ljeta znaju donijeti tornada u sjevernoj Italiji, ali ni pijavice na moru zapadne Istre nisu rijetkost.

U stručnoj analizi koju stručnjaci ESTOFEX-a prilažu možemo vidjeti kako su preduvjeti za pojavu lokalno jakih nevremena iznimno povoljni, stoga u nastavku dana oprez!

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.