Mi u Pazinu sjedimo na brdu novca

go312418.jpgPazinski IDS je još prije nekoliko mjeseci istaknuo Renata Krulčića kao svog kandidata za gradonačelnika, što znači da se aktualni šef Grada Neven Rimanić nakon dva mandata više neće kandidirati. Pitamo ga je li razlog za to zamor, zasićenost ili nešto treće?


– Osam godina je dovoljno dugo da se zacrtani planovi ostvare, zato sam se odlučio za drugi mandat, međutim kroz sve ove godine došli smo do jednog projekta, Centra za regionalni ruralni razvoj, u kojem s obzirom na svoju agronomsku struku mogu dati puno više nego na mjestu gradonačelnika.
– Znači li to da odmah nakon izbora prelazite na novo radno mjesto i počinjete dobivati plaću na račun projekta koji je još u razvojnoj fazi?
– Najprije IDS mora dobiti izbore u Istarskoj županiji i Pazinu da bi projekt opstao. Mada je, recimo, u Gradskom vijeću dobio jednodušnu podršku svih stranaka pa možda ne bi bio ugrožen ni u slučaju drukčijeg ishoda izbora. No, po Zakonu o lokalnoj samoupravi imam pravo još šest mjeseci primati gradonačelničku plaću pa neću još »teretiti« projekt tog centra.

Najveća kvaliteta života u državi

– Kao da čujem bojazan da IDS neće dobiti izbore u Pazinu?
– Osobno mislim da će ih uvjerljivo dobiti, i u Županiji i u Pazinu, jer su u zadnjem mandatu pokrenuti veliki projekti, a kvaliteta života daleko nam je najveća u državi.
– Na zadnjim izborima u Pazinu IDS ipak nije sam mogao formirati većinu. Zašto bi sada bilo bolje?
– Tada se nisu vidjeli novi proizvodni pogoni u Ciburima i Podbermu, otad smo znatno proširili komunalnu infrastrukturu, pogotovo kanalizaciju, počeli smo obnavljati stare škole…
– To su međutim sve poslovi koje bi radila bilo koja vlast.
– Prošlost pokazuje da za gradnju infrastrukture baš i nije bilo htijenja. Mi smo preuzeli vlast sa svega 60 posto izgrađenosti vodovodne mreže, a to se moglo graditi i prije. Dobro smo zapeli i danas imamo jedva pet posto domaćinstava bez vodovoda ili asfaltnog pristupa naseljima. Ali, mogu spomenuti i neke stvari koje nismo morali raditi – primjerice, dovodimo veleučilište u bivšu vojarnu, čime ovaj grad nastavljamo profilirati ne samo kao centar Županije, nego i kao grad s najkvalitetnijim obrazovanjem u Istri.
– Sudeći po istupima pulskog kolege Borisa Miletića, u stranci se baš i ne slažete o ulozi Pazina kao centra Županije?
– Kolegu Miletića pohvaljujem za inicijativu, ali o središtu Županije treba raspraviti Županijska skupština, a pitanje je bi li njen zaključak ikako utjecao na Hrvatski sabor. Međutim, treba reći da se Županijska skupština već dugo sastaje u Pazinu i da nijednom, ni od jedne stranke, nismo čuli ozbiljne argumente o potrebi promjene sjedišta Županije.

Neažuran popis gradskih obveznika

– Pogledate li unatrag u oba svoja mandata, uočavate li propuste i pogreške u upravljanju Gradom?
– Nismo dovoljno aktivirali potencijale gradskih institucija, od Pučkog otvorenog učilišta do školstva i udruga. Svi oni puno rade, ali nedovoljno zajednički tražimo novac za njihove projekte izvan gradskog proračuna. Nismo riješili problem katastarske dokumentacije i problem »dvostrukih izmjera«. Da jesmo, imali bismo vrijedne informacije čijom bismo prodajom mogli dobro zarađivati. Neažuran nam je popis gradskih obveznika, zbog čega također gubimo prihode. To su neki problemi koje kao gradonačelnik nisam uspio riješiti.
– Od neostvarenih gradskih projekata, zbog kojeg Vam je najviše žao?
– Trebali smo biti poduzetniji u pretvaranju Lakote u gradsko parkiralište i rekreacijsku zonu. Počeli smo sa zaštitom od erozije, ali još nemamo definitivne projekte uređenja. I nedostaje nam pola milijuna kubika materijala kojim bismo zatrpali taj prostor.
– U posljednje vrijeme pokrenuli ste projekte koje neki smatraju i utopijskim, poput školsko-gradske sportske dvorane, za čiju izgradnju potrebnih 20 milijuna kuna naprosto nemate.
– Mi u Pazinu zapravo sjedimo na brdu novca. Imamo popis gradske imovine, iako još nemamo procjenu sve njene vrijednosti, za te nekretnine ima zainteresiranih kupaca, i to je mogući put – kapitalnim prodajama do novca za kapitalne izgradnje. Dvoranu ćemo »pokriti«, ali malo veći problem nam je dom umirovljenika, koji kanimo graditi na lokaciji Stancija Godina, a s postupkom smo, nakon procedura izmjena prostornih planova, tek na lokacijskoj dozvoli za pristupni put.

Kvalitetan imidž grada

– Što mislite, kakav ste imidž Pazina izgradili u svoja dva mandata?
– Izuzetno kvalitetan, i u Županiji i prema vani. Mnogi se začude kad saznaju da u Pazinu živi tako malo ljudi, a toliko se toga ovdje događa i toliko je često Pazin u medijima. Pazin ima imidž mirnog gradića s uspješnim obrazovanjem, s mirnim donošenjem odluka, s tranzicijom privrede bez demonstracija na ulicama. Valjalo bi i dalje graditi i proširivati aktivnosti vezane uz Pazinsku jamu, Julesa Vernea, med, znanstvenu fantastiku i sve drugo po čemu je ovaj grad postao poznat.
– Vidite li u Renatu Krulčiću dostojnog nasljednika?
– Dakako. Odradio je desetak godina u lokalnoj samoupravi i bez sumnje ima puno bolji pedigre nego ja kad sam postao gradonačelnik. Vrijeme je da se izazov prebaci na druge, možda vičnije modernijim sredstvima. Ja primjerice nemam Facebook niti ću ga ikad imati, on ga ima. Ja sam s 32 godine ušao u prvo Gradsko poglavarstvo, s 48 godina izlazim iz zadnjega. Ispravno je sada dati šansu mlađima.
– O čemu vezanom uz vašu funkciju nikako ne biste željeli govoriti?
O nastupu Thompsona u Pazinu doista ne bih htio govoriti više nikada u životu.

Davor Šišović
www.glasistre.hr

4 komentara na “Mi u Pazinu sjedimo na brdu novca”

 1. hagbard napisao:

  “No, po Zakonu o lokalnoj samoupravi imam pravo još šest mjeseci primati gradonačelničku plaću pa neću još »teretiti« projekt tog centra.”

  … da, bolje je teretiti proračun Grada :)

 2. aha napisao:

  …žalosno, vajk isto… njega muči thompson, brižan, baš mi ga je žal.
  A to koliko se je projekti moglo kroz tih 8 let realizirat. U pazinu ima puno sposobnih ljudi na pozicijama koji moru progurat razne projekte za boljitak i napredak grada ali ih gradska vlast ne šljivi jer ni ne zna ča se sve more napravit i na koji način. Od gospodarstva, prometa, kulture… samo treba imat viziju koju gradsko poglavarstvo nikad ni imalo. Zato nan se svi gradovi u Istri smiju i na nas gledaju kao na grad u škulji. I sad je najlaglje poklopit oči, prekrit uši i govorit mi smo ovo, mi smo ono i lovit se za sitnice. Sad je važno osigurat si guzicu i to je to! Prozirno! A neiskorištena sretstva su pokupili drugi, puno sposobniji i snalažljiviji. Pretekli su nas već i Gračišće, Žminj, Tinjan. Ostale gradovi neću ni spominjat. Ali glavno da smo mi središte Županije. Sreća da nas geografski ne moru maknit!

 3. josip napisao:

  ni toliko tega

 4. klgfg napisao:

  ni vraga. Ali moram se nasmijati porečanima. Oni stvarno malo previše vole toćat ljude…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.