Milanović povukao kandidaturu Jurčića za mjesto premijera

Jurčić i MilanovićPredsjednik SDP-a Zoran Milanović povukao je danas kandidaturu Ljube Jurčića za premijera nove vlade i istaknuo svoju kandidaturu, te naglasio kako preuzima odgovornost za sastavljanje i vođenje vlade lijevog centra.

– Naša želja je da ta vlada bude politički jaka, a uvjet za to je da u njoj sjede prvaci stranaka koji će u toj vladi sudjelovati – kazao je Milanović dodajući kako je zbog toga osobno morao preuzeti odgovornost.

Takva je odluka donesena nakon dogovora s Jurčićem i najužim vodstvom stranke, kazao je Milanović.

Komentare kako Ljubo Jurčić kao premijerski kandidat nije odgovarao koalicijskom partneru HNS-u, Milanović je odbacio rekavši kako ovakva odluka nije rezultat ucjena.

HNS: Milanovićeva odluka je fer prema SDP-ovim biračima

I u HNS-u opovrgavaju navode kako su Vesna Pusić i HNS utjecali na Milanovićevu odluku.

– To je Milanovićeva autonomna odluka – rekao nam je glasnogovrnik HNS-a Mladen Ružman. Naglasio je kako je odluka Zorana Milanovića bio sasvim logičan potez, jer je on sam jasno doprinio dobrim rezultatima SDP-a.

– Milanović je preuzeo odgovornost za sastavljanje većine na lijevom centru pa je logično i da preuzme odgovornost mandatara i premijera u novoj Vladi – rekao nam je Ružman i dodao kako HNS pozdravlja takvu odluku.

Na upit je li povlačenje Jurčićeve kandidature bilo fer prema biračima SDP-a, Ružman je odgovorio kako je SDP imao jaku poruku, a Milanović nije netko tko se u javnosti pojavio ‘jučer’.

– Odluka je fer prema biračima, iako Maček tvrdi da nije – rekao je Ružman, osvrnuvši se na izjavu glasnogovornika HDZ-a Ratka Mačeka kako Milanovićev potez nije fer prema SDP-ovim biračima, jer im je, kako je rekao, SDP na taj način lagao.

Maček: SDP je lagao i prevario birače

Jurčić potpredsjednik Vlade za gospodarstvo

Ako SDP dobije mandat za formiranje vlade, Jurčiću je osigurano mjesto potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo.

Kao razlog zbog kojeg ovu promjenu nije objavio i sam Jurčić, u SDP-u navode kako je Jurčić otputovao roditeljima u Hercegovinu i uskoro, kad se vrati, i sam će stati pred novinare.

Jurčić je i tijekom predizborne kampanje, a neposredno prije izbora povučen iz medija, te je kao prvi čovjek SDP-a u javnost istupao Zoran Milanović. Već tada su počela nagađanja kako će Milanović preuzeti premijersku kandidaturu.

Milanović i dalje uvjeren da će dobiti mandat

Na pitanje kako napreduje okupljanje potrebne većine za sastavljanje Vlade, Milanović i dalje optimistično odgovara kako razgovara sa svima i kako vjeruje u to da će upravo on biti mandatar nove Vlade RH.

Istovremeno, nastavljaju se konzultacije o novoj vladi, u Uredu predsjednika upravo su u tijeku razgovori s predsjednicima stranaka koalicije HSS-a i HSLS-a, Josipom Friščićem i Đurđom Adlešić. I zeleno-žuta koalicija komentirala je odluku SDP-a.

Adlešić: Milanović je bolji premijerski kandidat

Na konzultacije kod predsjednika Mesića danas će ići i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji će tom prilikom predsjednika Mesića obavijestiti o promjeni premijerskog kandidata SDP-a.

Javno.hr

1 komentar na “Milanović povukao kandidaturu Jurčića za mjesto premijera”

 1. Anonimno napisao:

  Velika blamaža u Mesićevoj režiji?

  KAKVA je to parada! SDP je imao milijun prilika odreći se Ljube Jurčića kao premijerskog kandidata, ali odabrao je upravo ovu. Zašto? Zato što je to navodno uvjet (predsjednika Mesića? Josipa Friščića?) za sastavljanje lijeve Vlade. I ako u tome doista uspije, ako se taj potez na kraju pokaže korisnim i Zoran Milanović postane mandatar Vlade, SDP će sjati od sreće i hvaliti se svojom političkom mudrošću. Ali što ako to ne prođe? I još gore, što ako prođe?

  Nitko neće previše plakati za Ljubom Jurčićem. Nitko ga više neće ni spominjati. On je ionako od početka bio smetnja SDP-u na putu prema osvajanju vlasti. No, Zoran Milanović još jučer u intervjuu Večernjem listu nervozno odbrusio da se s Jurčićem ništa ne mijenja i da ostaje kod svog, milijun puta ponovljenog stava da je on premijer SDP-a. I već idućeg jutra, Milanović – s jednakom uvjerljivošću – objavljuje da se rješava svog premijerskog kandidata. Prisjetimo se samo propuštenih prilika: prva je uslijedila odmah po izboru Milanovića za predsjednika stranke, zatim u trenutku kad je popularnošću nadmašio Mesića, a Jurčić pao iza Sanadera i Čačića na listi poželjnih premijera, mogli su ga otpustiti uoči kampanje, ne bi bilo ni toliko strašno ni da su ga se riješili u izbornoj noći (onda kad je Jurčić svima govorio da je budući premijer), ali ovo… Ovo je najgore što je SDP mogao napraviti u životu. Razočarao je svoje birače koji su zazivali Jurčićev pad i govorili da bi bez njega SDP dobio izbore, razočarao je javnost koja može reći da je bila prevarena, a najgore od svega, dao je Sanaderu svako opravdanje da ih napadne iz svih oružja. Ako je HDZ silovao demokraciju prijeteći izlaskom na ulice ako ne dobije mandat, što tek radi SDP?

  A što ako Friščić i Mesić prevare Milanovića?

  Ako je istina da je Friščić uvjetovao Jurčićev odlazak kako bi koalirao sa SDP-om, i ako je Milanović na to pristao, što je sljedeće? Na što će još SDP pristati da zadovolji svoje potencijalne koalicijske partnere? Ako je istina da ovo ima rukopis predsjednika Mesića, ako je on doista inzistirao na Jurčićevoj smjeni i najavio da će dati mandat Milanoviću, onda je to stvarno nečuveno. Onda Sanader ima puno pravo vrištati da je ovo prevara birača.

  A što ako Friščić i Mesić prevare Milanovića? Što ako predsjednik države ipak povjeri mandat Sanaderu, a Friščić se prikloni HDZ-u? SDP i njegov privremeni predsjednik ostat će upamćeni kao najveći prevrtljivci u modernoj povijesti, kao ljudi koji su obmanjivali vlastite birače, prevarili javnost i pogazili vlastite principe samo da se dočepaju vlasti. Možete li zamisliti da bi – u obrnutoj situaciji – Sanader pristao na sličnu ucjenu i za premijera postavio, recimo, Polančeca, sammo zato što su to od njega tražili predsjednik države i koalicijski partner? Politika je umijeće mogućeg, ali ovako nešto ne bi se usudio učiniti ni HDZ, a kamoli stranka koja se želi predstaviti kao njegov antipod: vrijednosno, moralno, svjetonazorski… Makijavelizam je za društvo s Iblerova trga (i još važnije, za njihove birače) uvijek bila pogrdna kategorija. Ovoga puta nadmašili su sami sebe.

  Nakon ovakve blamaže Sanadera za premijera

  No, nije ovo žal za Jurčićem. On se ionako nije trebao naći u cijeloj priči, ova uloga mu ne pripada i nikad se s njom nije saživio. Trebao je odletjeti davno ranije, prije svih onih mlitavih predizbornih plakata i prije serije novinskih članaka u kojima je primjećeno da je Jurčić naglo nestao iz kampanje. Premijersko mjesto ionako je oduvijek pripadalo šefu SDP-a, kakav god on bio.

  Ovo je žal za jednom strankom koja je trebala biti jedina uvjerljiva opozicija HDZ-u. Stranka koja je još do jučer bila spremna zaratiti sa svim novinarima, komentatorima i analitičarima i do zadnje kapi krvi braniti Jurčića kao premijera, odriče ga se pod pritiskom i u situaciji kad joj se nudi osvajanje vlasti. Što treba očekivati od takve vlade? Prije svega, možemo začepiti nos, gurnuti glavu u pećnicu i nadati se da će nakon ovakve blamaže Sanader postati premijer. Drugo, moramo biti spremni na to da će ovo biti najgora vlada u povijesti Hrvatske: nestabilna, nesložna, spremna na ustupke, slaba na pritiske, podložna ucjenama, karijeristička i bolesno ambiciozna. Račan je govorio da ne želi vlast pod svaku cijenu. Milanović ima drugačiju filozofiju. Pogazio je vlastitu riječ i obećanje na osnovu kojeg je, u krajnju ruku, izabran za predsjednika stranke. Pobijedio je u tandemu. Sada je ostao solo igrač.

  Veliki ego

  Nadalje, bit će to vlada našopana egom: Milanović, Čačić, Friščić… Pojam “rogovi u vreći” kojim se pljuvala Račanova koalicijska vlada, bit će zapravo kompliment za društvo koje bi se moglo okupiti u Banskim dvorima. Nije riječ nužno o tome da će biti nesposobni (iako ni od toga neće biti daleko), nego o tome tko će biti glavni, u kojem resoru i pod kojim uvjetima. Samo ćemo čekati prvu krizu da se cijela ovako sklepana koalicija raspadne. Ili da ju spase razočarani desničari Đapić i Glavaš. I kad smo već kod toga, hoće li Milanović izglasati da Glavaš zadrži zastupnički imunitet i tako izbjegne suđenje za zločine? Nakon ovoga, sve je moguće.

  Doista nismo mnogo očekivali od SDP-a. Znali smo da je njihova glavna kvaliteta činjenica da su jedina alternativa HDZ-u, ako već Milanović nije alternativa Sanaderu. I drago nam je da Jurčića više nema, jer ta parada doista nije imala smisla. Ali ako nismo očekivali mnogo, očekivali smo makar jedno: dosljednost. Stvarno naivno i blesavo. No, evo, barem jedna glupost koja se ne može pripisati SDP-u.

  Tomislav Klauški
  index.hr

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.