Milanović uspoređuje Sanadera i Miloševića

Izbori 2007Hoće li Milanovićevo neizravno uspoređivanje Sanadera s Miloševićem doći pred netom imenovano Etičko povjerenstvo za izbore? U HDZ-u su jučer razmišljali i o toj mogućnosti pošto su ustvrdili da je “Milanovićev komunikacijski ispad ispod svake razine”.

Gledam spotove Ive Sanadera u kojima je jedna zanimljiva uzrečica: “Idemo dalje”. Možda usporedba nije najbolja, ali ne mogu odoljeti. Dvaput je Slobodan Milošević govorio “Idemo dalje, idemo dalje” podsjetio je naime prvi esdepeovac Zoran Milanović na predizbornom skupu u Zaprešiću, ražestivši protivničku stranku i njezine birače.

U HDZ-u su zaključili da je u tome dovoljno elemenata za Etičko povjerenstvo koje bi, prateći ponašanje izbornih kandidata, trebalo spriječiti govor mržnje, vrijeđanje i podcjenjivanje protivnika. Usporedba s balkanskim krvnikom nedopustiva je kaže glasnogovornik stranke Ratko Maček. No HDZ se ipak nije službeno obratio Povjerenstvu.

Neovisni promatrači izbora nisu iznenađeni takvim zaoštravanjem retorike u kampanji. Drukčije nije moglo biti čim se HDZ postavio u smislu “mi ili oni”, etiketirajući SDP kao stranku koja hoće obnoviti komunističke vrijednosti kaže Zoran Malenica, sociolog s Pravnog fakulteta u Splitu. Marijana Grbeša s Fakulteta političkih znanosti smatra da usporedba s Miloševićem “ide predaleko”, ali da više proizlazi iz interpretacija nego iz Milanovićevih stvarnih namjera.

Kao stručnjakinja za politički marketing, M. Grbeša međutim procjenjuje da obračunavanje na ideološkoj razini ni jednoj stranci neće donijeti probitak. Ljudima će to ići na živce, a HDZ je dobio priliku da to iskoristi protiv SDP-a. I Z. Malenica i M. Grbeša opažaju da se kampanja s takvom retorikom udaljava od tema koje doista zanimaju birače.

Večernji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.