Milena Benini Pazinu će podariti zmaja

milena_benini_2012– U novom SF romanu Pazinu ću podariti zmaja, najavila je na književnoj večeri u Gradskoj knjižnici Pazin zagrebačka književnica i prevoditeljica Milena Benini, koja je tijekom prosinca gost Kuće za pisce – Hiže od besid.

U središte Istre stigla je da bi dovršila već započeti roman čija se glavnina radnje odvija u Pazinu, ali je tijekom boravka u rezidenciji pisaca, iznad Pazinske jame koja je fascinira, dobila mnoge nove ideje zbog kojih je podosta modificirala radnju. Glavni protagonist romana bit će travarka Serena koja iz Amerike putuje u kraj svojih predaka – istarskih vještica, otkrila je Benini pročitavši na nagovor moderatora večeri Davora Šišovića malobrojnoj publici ulomak knjige u nastajanju koji je dobro primljen.

– Kada prođem tunel Učku nebo mi ima drukčiju boju i bolje se osjećam, odgovorila je Benini na pitanje moderatora kako doživljava Istru. Dodala je da tu čarobnost i misticizam opisuje kroz knjige, a da Istru također vidi kao poprište “teškog” cyberpunk romana. U jednosatnom razgovoru ova je diplomirana književna komparatistica pojasnila novi pojam teorije književnosti – spekulativnu fikciju – za koju se sve češće rabi kratica SF koja je donedavno bila uobičajena za znanstvenu fantastiku.

milena_benini_2012

Novi, širi književni žanr SF obuhvaća znanstvenu fantastiku, fantastiku i nadnaravni horor, a nastao je kao posljedica prevladavanja nekadašnje stroge podjele među tim trima književnim podžanrovima.

Istarske teme trenutno prevladavaju u hrvatskoj spekulativnoj fikciji, što Benini objašnjava privlačnošću poluotočne regije, ali i brojnim žanrovskim književnim događanjima i natječajima koji privlače pisce k Istri.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.