Miletić: Vojne vježbe bučnih migova se definitivno ne bi trebale odvijati u jeku sezone

Prenosimo vijest iz Glas Istre vezano uz članak na iPazinu objavljen 14.6. a u vezi bučnih preleta vojnih aviona iznad juga Istre. Izgleda da buka vojnih aviona u jeku sezone ne smeta samo žiteljima Pazina i središnje Istre.

Ližnjanskim nebom, ali i onim iznad Šišana i Medulina, već nekoliko dana prelijeću avioni koji mještanima i turistima zbog zaglušujuće buke ometaju jutarnji san. Preleti se nastavljaju i tijekom dana, iako je turistička sezona u punom jeku. U to smo se imali prilike i sami uvjeriti jučer nešto nakon podneva kada je Ližnjan u niskom letu preletjelo nekoliko vojnih aviona, no mišljenja
o njima medu Ližnjancima su podijeljena.

Ne možemo im ništa

– Jutros je preletio jedan ili dva aviona, treba to prekinuti, ujutro ne mogu spavati zbog njih. Lete nisko i sva kuća mi se zatrese, to je strašno, već nekoliko dana živimo ovako, kaže Ahmed Brkić, koji stanuje u centru Ližnjana. Protiv avionskih letova je i jedan ližnjanski umirovljenik, koji je želio ostati anoniman. “To je stara priča koja nam ne treba. Lete ujutro, pa u deset, pa opet u podne i nisko prolaze. Taj režim valjda služi da pokažemo turistima našu snagu”, rekao je.

Niski su letovi začudili i Snežanu Srećkov iz Pule, koja je jučer od jutarnjih sati boravila u Ližnjanu. “Prvo sam mislila da su putnički avioni kad sam ih čula, ali me začudilo što nisko lete. Ako vježbaju, moraju raditi, mi tu ne možemo ništa”, pomirljivo kaže. Neki su se Ližnjanci, osobito mladi, pomirili s bukom, jer su, vele, i prije bila organizirana gadanja na Marleri, avioni lete rjede nego proteklih godina, a letove u jutarnjim satima uglavnom prespavaju.

Mladi se Ližnjanac Aleksandar Boljun već navikao na vježbe. “Prije su stalno prelijetali iznad Ližnjana, a sad svaka dva tjedna. Meni je to OK, već sam se naviknuo na njihov zvuk, kao i većina ljudi ovdje. Od tisuću ljudi, možda ih se pet žali i ti su upečatljivi, a mi smo već navikli na avione”, rekao je.

Pridržavaju se sigurnosnih mjera

Pojašnjenje o letovima zatražili smo iz Ministarstva obrane, gdje ističu da se radi o redovitoj aktivnosti obuke borbenih aviona 91. zrakoplovne baze s ciljem provedbe zadaća nadzora i zaštite zračnog prostora Hrvatske.

– Svi letovi obavljaju se u skladu s propisanim procedurama leta, zračnim putovima zonama koje je odobrila Hrvatska kontrola zračne plovidbe te uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera prilikom izvodenja leta. Napominjemo da spomenuti letovi nisu ništa učestaliji od letova u zadnjih desetak godina, a pogotovo nisu češći od letova prije nekoliko desetljeća, navode u Službi za odnose
s javnošću i informiranje MORH-a.

Miletić: Bilo bi pristojno da nas obavijeste

Niski i bučni preleti vojnih MiG-ova nad pulskim nebom već godinama zbunjuju lokalno stanovništvo, a još više straše strane posjetitelje koji umjesto da uživaju na odmoru, u špici sezone gotovo svakodnevno imaju prilike svjedočiti vojnim vježbama.

Iako je Pula već duže demilitarizirana, čudi da su vojne vježbe svakog ljeta rezervirane baš za ovu turističku regiju. Pulski gradonačelnik Boris Miletić kaže da je Grad u nekoliko navrata pokušavao s Ministarstvom obrane dogovoriti da se vježbe izbjegnu barem u jeku sezone te dodaje da bi najbolje rješenje bilo da ih u istarskom zračnom prostoru uopće nema. Smatra da bi bilo pristojno da vojska prije dnevnih vježbi barem izvijesti lokalnu zajednicu i Grad te da Ministarstvo dosad nije pokazalo interes
da se taj problem riješi.

– Vježbe se definitivno ne bi trebale odvijati u jeku sezone, veli Miletić te dodaje da bi najbolje rješenje bilo da se one premjeste u neko drugo nenaseljeno područje kojem turizam nije primarna djelatnost.

Ivošević: Tražit ćemo drugi termin

Direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević ističe da niski letovi ponajviše zbunjuju strane goste, ali i lokalno stanovništvo.
Iako smatra da to neće narušiti turistički imidž Istre, veli da vojne vježbe u svakom slučaju nisu dobra reklama. Naglasio je da će Turistička zajednica pokušati objediniti javni i privatni sektor da bi se pronašlo zajedničko rješenje da se ti letovi barem u jeku sezone prebace na neki drugi termin. Što će konkretno poduzeti TZ, nije nam odgovorio, rekao je tek da je svima u interesu da se to što prije riješi.
S obzirom na to da se priča oko uznemirujućih vojnih vježbi ponavlja svakog ljeta, čini se da lokalno stanovništvo i njihovi gosti
ni ovog ljeta toga neće biti poštedeni.

Ševerlica: Nikad ne najave, a niti neće

Prema riječima načelnika Ližnjana Srećka Ševerlice, Općina nema nikakvu nadležnost nad vremenom održavanja letova, a od Ministarstva obrane nikad ne dobiju ni obavijest kad će se oni održavati.
– Letovi su u ingerenciji MORH-a i dvaput godišnje se održavaju obuke za mlade pilote. Nikad nam to ne najave, a mislim da nikad i neće, ipak je to vojska.

Zbog turizma je dobro da se letovi organiziraju rjede nego nekad, ne znam zašto su u ovo vrijeme kad je sezona već počela, ali o tome ne odlučujemo mi. Više nema gadanja kao prije pa je to samo iritantan zvuk aviona, ali nam to nisu ni najavili, što bi bilo u redu zbog ljudi. Rečeno mi je da će takvi letovi biti organizirani još godinu do godinu i pol, a Marlera je uvijek bila idealan pogon
za vojne vježbe, rekao je Ševerlica te dodao da prema njegovim saznanjima avioni polijeću s lokalnog vojnog aerodroma.

U ližnjanskoj Turističkoj zajednici nam kažu da im se nitko nije žalio na bučne letove.

Glas Istre

7 komentara na “Miletić: Vojne vježbe bučnih migova se definitivno ne bi trebale odvijati u jeku sezone”

 1. hahaha napisao:

  a mene vise brine kad me u nedilju ujutro prene neka neugodna sirena i zasvira kao da je smak svijeta. Bas je gust cut avion u preletu ali ona sirena je katastrofa. ca je to?

  1. sirena napisao:

   da, i mene to smeta… svakog prvog u mjesecu točno u 12 ima da oglušiš!

   To se vrši testiranje sirene za uzbunjivanje građanstva u slučaju opasnosti

  2. cancel_reply napisao:

   ako sad imaš do 25 lit recimo onda ti je to forši neka blaga trauma još iz vremena rata. ako su ti starci paranoirali u ono vrijeme onda ti je to to :)

  3. ajoh napisao:

   ujutro u podne… hahahaha… lakodelci… a žurnada je mogla bit gotova!

 2. Kontrolor napisao:

  Ma ne lete oni niš više po leti nego po zimi… samo ča po leti svi kojima smeta si uzmu pravo bunit se tobože na račun turista. Tih par puta na dan ča malo zagrmi ne smeta 99% građana. Ližnjan je u pravcu piste… normalno da pasivaju nisko kad polijeću i slijeću. Kako to da se niki ne buni na ruske tupoljeve koji imaju 3 ista motora ko ča migovi imaju jedan i uredno motaju oko arene nisko… ča migovi ne delaju nikad, a tupoljevi su doslovce 3 puta bučniji. To se more istrpit? vidiš vraga… Ki zna da li oni javljaju načelnicima i gradonačelnicima kad će pasat… tako da su ovi pronti pa da se ne useru u gaće ili ča već? ;-)

 3. jelen napisao:

  Nemaju iste motore. Tupoljevi pelju turiste na kojima ćemo forši nešto zaradit, a migovi troše pare koje ionako nimamo.

  1. zuuum napisao:

   gledajte to s pozivitne strane, barem se naši istočniji europski turisti osjećaju kao kod kuće :-)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.