“Milijunaš s ulice” trijumfirao s osam Oscara

milijunas_s_ulice.jpgPretenciozno najavljena ovogodišnja dodjela Oscara kao povratak zlatnog doba Hollywooda doista se i dogodila. Sve je odisalo grandioznošću i emocijama, dok je domaćin 81. dodjele Oscara Hugh Jackman bio toliko dobar da mu se već nakon uvodne točke u stilu brodvejskog mjuzikla s parodijom na nominirane filmove na noge digla i zapljeskala cijela dvorana. pazinwireless download

Zahvaljujući šalama koje mu je pomogao napisati britanski komičar Ricky Gervais (čiji je Jackman veliki obožavatelj) te sasvim novom pristupu cijelom spektaklu (za čiji su scenarij prvi put angažirani Bill Condon i Laurence Mark), svečana je ceremonija bila prvoklasni show bez imalo dosadnih trenutaka.

Najviše najvažnijih Oscara osvojio je očekivano ‘Milijunaš s ulice’ Dannyja Boylea, i to za najbolji film, najbolju režiju, najbolju originalnu pjesmu (‘Jai Ho’ A. R. Rahmana), najbolju filmsku glazbu (A. R. Rahman), najbolju montažu, najbolji zvuk, najbolju kameru i najbolji prilagođeni scenarij (Simon Beaufoy).

Oscara za najbolju žensku ulogu osvojila je Kate Winslet za ulogu u filmu ‘Žena koju sam čitao’, zatim Sean Penn za najbolju mušku ulogu u filmu ‘Milk’. Oscar za najbolju sporednu žensku ulogu otišao je u Španjolsku Penelope Cruz, a za najbolju sporednu mušku ulogu očekivano Heathu Ledgeru za ulogu Jockera u filmu ‘Vitez tame’. Oscara za najbolji scenarij osvojio je debitant Dustin Lance Black za scenarij filma ‘Milk’, dok je Oscara za najbolji strani film osvojio japanski ‘Departures’. Evo i dobitnika u ostalim kategorijama:

– najbolji animirani film: ‘Wall*E’

– najbolji kratki animirani film: ‘La maison en petits cubes’

– najbolja scenografija: Donald Graham Burt i Victor Zolfo za ‘Neobičnu priču o Benjaminu Buttonu’

– najbolja kostimografija: Michael O’Connor za ‘Vojvotkinju’

– najbolja šminka: Greg Cannom za ‘Neobičnu priču o Benjaminu Buttonu’

– najbolji kratki film: ‘Spielzeugland’

– najbolji dokumentarni film: ‘Čovjek na žici’

– najbolji kratki dokumentarni film: ‘Smile Pinky’

– najbolji vizualni efekti: Eric Barba, Steve Preeg, Burt Dalton i Craig Barron za ‘Neobičnu priču o Benjaminu Buttonu’

– najbolji zvučni efekti: Richard King za ‘Viteza tame’

– počasni Oscar: Jerry Lewis.

www.tportal.hr

1 komentara na ““Milijunaš s ulice” trijumfirao s osam Oscara”

  1. p napisao:

    zasluženo je pokupi tih 8 oskara jer je genijalan film

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.