Milohaniću jednoglasna podrška gradskih vijećnika

Valter Milohanić, nositelj Nezavisne gradske liste novi je predsjednik Gradskog vijeća Grada Pazina. Nakon nespretnosti i nepažnje vladajuće većine na pretposljednjoj sjednici kada je prilikom glasovanja Stanko Mališa (HDZ) napustio vijećnicu pa Milohanić nije dobio potrebnu većinu, ovog je puta Milohanić jednoglasno podržan od strane svih 10-ero prisutnih vijećnika.

Smjena na čelu Gradskog vijeća rezultat je postizbornog dogovora vladajućih, Nezavisne liste Valtera Milohanića, HDZ-a i nezavisnog vijećnika Renata Kalca po kojem nositelji lista obnašaju dužnost predsjednika vijeća po trećinu mandata. Za potpredsjednika vijeća također jednoglasno izabran je Stjepan Gabrić (HDZ).

Uz navedene izbore čelnika Gradskog vijeća i brojna pitanja vijećnika na 40.-oj sjednici vijeća razmatrane su tek dvije točke dnevnog reda.
Na prijedlog gradonačelnika Krulčića odbijen je zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Puli za mirnim rješavanjem spora priznavanjem prava vlasništva na nekretninama na području Grada Pazina. Radi se o čak 117 nekretnina odnosno katastarskih čestica na području K.O. Pazin, Beram, Kašćerga i Zarečje, među kojima su primjerice i pazinski gradski trg, dio industrijske zone Ciburi 2 i trg u Bermu. Navedene nekretnine u zemljišnim su knjigama upisane kao vlasništvo Grada Pazina, ali je prema ŽDO problem u tome što Općina Pazin čiji je Grad Pazin pravni slijednik nije bila upisana kao korisnik tih nekretnina ili su one bile obuhvaćene programom gospodarenja šumama i šumskim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. Radi se o nekretninama koje su prije nastanka samostalne Hrvatske bile državno vlasništvo, a praksa sudova nakon 1990. bila je da se takve nekretnine uknjiže kao vlasništvo gradova i općina. Slične probleme ima i 10-ak drugih gradova i općina u Istri.
Vijećnici su redom podržali odluku da se takav zahtjev odbije. Valter Milohanić rekao je da se zahtjev ŽDO temelji na izmjeri staroj 150 godina, a Renato Kalac smatra da, ako treba, zbog ovih nekretnina treba ući i u sudski spor. Gradonačelnik Krulčić zahvalio je vijećnicima na potpori i podsjetio na negativna iskustva Grada sa zemljištem kojim su upravljale Hrvatske šume. Naveo je primjere izgradnje gradskog pročistača kada se moralo otkupiti gradsko zemljište na koje su bile uknjižene Hrvatske šume te slično iskustvo sa izgradnjom kapelice u Lindaru gdje se uz otkup zemljišta moralo platiti i drveće koje je raslo na njemu, da bi ga nakon sječe Hrvatske šume prisvojile i odvezle.

Gradsko je vijeće donijelo odluku o izmjeni i dopuni Odluke o upravljanju poslovnim prostorom u vlasništvu Grada Pazina kojom su poslovni prostori u ulici Narodnog doma prebačeni iz 3. u 2. zonu što konkretno znači da će zakupci poslovnih prostora u toj ulici ubuduće plaćati skuplju zakupninu.
U raspravi je Renato Kalac zatražio žurno donošenje nove odluke o poslovnim prostorima kako bi se reguliralo davanje gradskih poslovnih prostora u zakup udrugama građana i političkim strankama. Pročelnik Komunalnog odjela, Daniel Maurović rekao je da se radi na usklađivanju te odluke sa zakonom te da će se prijedlog nove odluke uskoro naći na vijećničkim klupama.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.