Ministar turizma Anton Kliman u posjeti Gradu Pazinu i Turističkoj zajednici središnje Istre

Danas, 30. rujna 2016. godine, ministar turizma Anton Kliman posjetio je Grad Pazin i Turističku zajednicu središnje Istre. Ministra i njegove suradnike u Draguću, u Kući istarskih fresaka dočekali su gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti, načelnik Općine Cerovlje Emil Daus i načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić.

Kuća istarskih fresaka primjer je kako oživjeti mala mjesta i kako povezati kulturu i turizam. Osim galerijskoga, ima i rezidencijalni prostor a otvorena je u suradnji sa Slovenijom zahvaljujući programu prekogranične suradnje Europske unije Revitas II. Riječ je rekonstrukciji i prenamjeni zgrade stare škole u Draguću.

Nakon Draguća, posjetili su nekadašnji vojni poligon u Lindaru – budući Inspirit Fantasy park koji je uvršten u strateške investicijske projekte Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Grad Pazin, a njegovu provedbu financijski podržavaju Ministarstvo turizma i Istarska županija. Opsežnu dokumentaciju koju je potrebno izraditi u procesu ishođenja lokacijske dozvole Grad Pazin priprema od 2012. godine kada je izrađen osnovni koncept Parka. Trenutno je u tijeku izrada geodetskog projekta, geomehaničkih istraživanja i idejnog projekta. Procijenjena vrijednost dosad izrađene dokumentacije i dokumentacije koja je trenutno u izradi iznosi oko 1.430.000,00 kuna.

„Veliki potencijal za razvoj središnje Istre kojoj nedostaju ovakvi projekti, povećat će dinamiku turističkog prometa i razvoja proizvoda u unutrašnjosti te je jedan od strateških projekata za nas. Ovo će biti jedan od motiva dolazaka gostiju jer su oko nas potentne gospodarske zemlje, a uz ovakvu ponudu možemo privući goste tijekom čitave godine“ naglasio je ministar turizma Anton Kliman.

Inspirit Fantasy park je nov, jedinstven i vrlo atraktivan turistički projekt koji uključuje izgradnju tematskog zabavnog parka na području površine oko 10 ha u vlasništvu Republike Hrvatske.

Predviđeni sadržaji Parka temeljeni su na pričama iz istarske, slavenske i europske mitologije. Cilj projekta je stvoriti mjesto u kojem se posjetitelji igraju mitskim bićima, pa će Park, izveden uz pomoć najsuvremenijih tehnologija, zapravo biti interaktivan svijet legendi u kojem se miješaju san i java, u kojem će svaki posjetitelj imati doživljaj avanture u bajkovitu okruženju. Osim zabave, Park ima i znanstvenu i obrazovnu dimenziju, jer su osim same igre predviđene predstave, radionice i animacije, kroz koje će biti predstavljena nematerijalna kulturna baština, dok će i građevine biti izvedene u autohtonom stilu ovog područja.

Inspirit Fantasy park će izravno otvoriti nova radna mjesta kao rezultat izgradnje i rada zabavnog parka. Također, izazvat će povećanje ekonomskih aktivnosti u okolici kroz svakodnevnu nabavku materijala i hrane, što indirektno dovodi do otvaranja novih radnih mjesta. Osim stalno zaposlenih u parku će raditi i veliki broj sezonskih radnika.

Između ostalog Inspirit Fantasy park predstavlja platformu za prodaju niza lokalnih poljoprivrednih proizvoda te za prezentaciju i prodaju produkata zanata što će dovesti do podrške ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji te revitalizaciji starih obrta. Interaktivnim sudjelovanjem posjetitelja u događajima i radionicama u sklopu Parka pružao bi se jedinstveni doživljaj, a ideja je da Park postane generator razvoja mjesta iz unutrašnjosti Istre, ali i novi motiv turističkih dolazaka u Istru.“, naglasio je gradonačelnik Krulčić.

Nakon posjete budućem Parku, ministar Kliman se zajedno sa svojim domaćinima uputio u Gračišće, gdje mu je direktorica TZ središnje Istre Sanja Kantaruti predstavila ovogodišnje rezultate. Naime, na dan 15. rujna 2016. godine, na području Turističke zajednice središnje Istre realiziran je rekordan broj noćenja gostiju: 203.269, te je u sustavu eVisitora zabilježeno 25.150 dolazaka. U usporedbi s proteklom godinom to čini rast dolazaka za 23%, a noćenja za 25%.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.