Ministarstvo: Rockwool ne zagađuje

RockwoolProšle je godine zrak u zoni mogućeg utjecaja tvornice Rockwool u Pićnu «bio čist ili neznatno onečišćen, na razini prve kategorije kakvoće, te nije negativno utjecao na zdravlje niti najosjetljivijih populacijskih skupina – male djece, starijih ljudi ili bolesnika s respiratornim bolestima koji tamo žive», stoji u objavljenom izvješću inspekcije zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša o nadzoru provedenom u 2009. godini.

Inspekcija je lani napravila 6.892 pregleda kod pravnih i fizičkih osoba koje mogu utjecati na zagađenje okoliša, dok je na nadležnim prekršajnim sudovima zbog utvrđenih povreda propisa završilo 419 optužnih prijedloga. Izrečeno je 225 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 8,7 milijuna kuna, a čak su 124 postupka obustavljena zbog zastare.

Između ostalih, inspekcija je lani, 17 puta, bila i u Rockwoolu, u kojem je, kako stoji u izvješću, u rujnu 2009. utvrđeno da je korištenje kamena porijeklom iz Austrije, koji je imao povećani sadržaj sumpora, uzrokovalo povećanje količine sumpordioksida u zraku, a utvrđeno je također i da se otpadna kamena vuna skladišti na otvorenom prostoru te da se zbog načina transporta vjetrom prašina širi u okoliš.

Zbog navedenog prekoračenja emisije 14. rujna 2009. godine, nadležnom prekršajnom sudu podnesen je optužni prijedlog, a prekršajni je postupak još u tijeku. Tvornici je naređeno da osigura mehanizaciju za potrebe unutarnjeg transporta otpadne kamene vune tako da spriječi rasipanje po tlu i raznošenje otpadne vune i prašine u zrak, a naložena je i zabrana skladištenja otpadne vune na otvorenom prostoru.

Kako stoji u izvješću, kontrolnim je pregledom u prosincu prošle godine utvrđeno da se zabrana skladištenja granulirane kamene vune provodi, ali da se druga mjera ne provodi. Rockwoolu je zbog toga izrečena kazna u iznosu od 30 tisuća kuna.

Ocjene o «čistom» zraku u Pićnu u tamošnjoj općini ne žele komentirati, napominjući samo kako izvješću Ministarstva zaštite okoliša – ne vjeruju. Prema riječima pročelnika općine, Antona Bažona, Pićan će uskoro javnosti predstaviti vlastitu, općinsku analizu o utjecaju tvornice Rockwool na zdravlje stanovništva koja će, najavljuje Bažon, «mnoge iznenaditi i šokirati». «Svaki nas dan, 24 sata u kontinuitetu, peku oči, smrdi i guši nas, a prašina staklene vune leti uokolo. Do daljnjega s podacima koje smo sami dobili nećemo izlaziti u javnost, no mnogi će biti iznenađeni», ističe Bažon.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.