Ministri u Pazinu: Bez rokova za slovenske autoceste prema Dragonji i Zagrebu

2Ministri pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i turizma Darko Lorencin danas su se susreli sa slovenskim ministrom za infrastrukturu i okoliš Samom Omerzelom na radnom sastanku na razini županije koji se održao u Pazinu, gdje im je domaćin bio istarski župan Valter Flego, a razgovarali su o graničnim cestovnim prijelazima između Hrvatske i Slovenije, željezničkom sustavu u Istri, te lučkim upravama i projektima u pomorstvu.

Kao što je poznato, usko grlo cestovne infrastrukture je cesta od Kopra do Dragonje gdje Slovenija već godinama ne želi izgraditi autocestu čime otežava tisućama turista odlazak u Istru, odnosno Hrvatsku.

– U planu su projekti autoceste od Maribora prema Zagrebu i od Kopra do Dragonje. Smjer od Maribora prema hrvatskoj granici je u prvoj fazi projektiranja, a od Kopra prema Dragonji je u fazi prostornog planiranja, rekao je uz ostalo slovenski ministar ne precizirajući ni okvirno kada bi gradnja mogla početi.

Na susretu se razgovaralo i o povezivanju Istre s Rijekom i Republikom Slovenijom putem željezničkog prometa infrastrukture, rješavanje statusa trase „Parenzana”, putničkog terminala Vallelunga, projektu Katarina – Monumenti, luci nautičkog turizma i Sportskoj lučici Bunarina te Tehnomontovoj Marini Veruda.

Hrvatska i Slovenija spremni su za potpisivanje krovnog sporazuma koji će omogućiti Hrvatskim cestama i drugim tijelima te Direkciji slovenskih cesta da definiraju upravljanje i održavanje 24 mosta koja spajaju dvije države, rekao je Hajdaš Dončić.

Ističući kako Republika Slovenija i Republika Hrvatska bez ikakvih nejasnoća surađuju po pitanju prometne infrastrukture, ministar je dodao kako u segmentu povezivanja graničnih prijelaza Macelja i Dragonje, na jednom dijelu u Sloveniji radovi već kreću, dok će se za drugi dio napraviti radna skupina sačinjena od predstavnika Hrvatskih cesta i Direkcije slovenskih cesta. Radna skupina pripremiti će tehnička rješenja koja bi se uvažila prilikom izrade prostornih planova Kopra, bez prejudiciranja državnih granica.

Ministar Omerzel čestitao je Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju, dodavši kako je Slovenija otvorena za jače cestovno i željezničko povezivanje s Hrvatskom te da se suradnja dviju zemalja svakako može dodatno unaprijediti.

Ministar Lorencin istaknuo je kako su teme sastanka ključne i za turizam jer 95 posto turista u Hrvatsku dolazi cestovnim pravcima. Dodao je kako je za daljnji razvoj turizma nužna bolja prometna povezanost Hrvatske s okolnim zemljama, a posebice sa Slovenijom, koja je ujedno jedno od najznačajnijih emitivnih tržišta. Također je istaknuo veliku vrijednost u mogućnosti za povlačenje sredstava iz EU fondova za javnu infrastrukture te je pozvao sve da pripreme projekte i iskoriste sredstva koja nam nudi Europa.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.