Mješoviti pjevački zbor Roženice gostovao u Italiji

Zbor Roženice nastupio na festivalu Musica Sacra u Bellunu
Festival „Musica sacra über die Grenzen und Berge“ (Musica Sacra preko granice i gora) kojeg je dirigent Manfred Linsbauer prije 20 godina pokrenuo s idejom da stanovnici Austrije i susjednih zemalja zajedno stvaraju glazbu održava se u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Italiji i od 2015. godine u Hrvatskoj, točnije u Vrsaru zahvaljujući hotelijerskoj kompaniji Maistri i Turističkoj zajednici Općine Vrsar.
Ove godine se ljetno izdanje festivala održalo u Italiji u gradu Belluno od 05.-07. srpnja gdje je uz zborove iz Italije i Austrije sudjelovao mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina pod umjetničkim vodstvom Ines Kovačić Drndić, kao jedini predstavnik hrvatske zborske scene.
Zbor Roženice osnovan je 1979. godine. Do kraja 2002. umjetnički voditelj zbora bio je maestro Nello Milotti (1927. – 2011.), poznati istarski glazbeni pedagog, skladatelj i dirigent. Od 2003. umjetnička voditeljica zbora je profesorica Ines Kovačić Drndić. Zbor Roženice je osvojio niz nagrada na međunarodnim natjecanjima. Među posljednjim nagradama, Zboru su dodijeljena priznanja na hrvatskom nacionalnom zbornom natjecanju u Zagrebu 2017. godine, gdje je Zbor osvojio srebrnu nagradu i posebnu nagradu u obliku poziva za sudjelovanje na tradicionalnom božićnom koncertu u organizaciji HRT-a koji se održava u 26. prosinca u sportskoj dvorani Dražena Petrovića u Zagrebu. Zbor je u rujnu 2018. gostovao u Walesu gdje je održao tri uspješna koncerta. Zbor kroz cijelu 2019. godinu nastupa na raznim koncertima, gostovanja i događanjima te tako obilježava 40. godišnjicu kontinuiranog uspješnog rada pri čemu je zasigurno koncert „Vjeruj u ljubav“ u veljači i upravo provedeno gostovanje u Italiji najznačajniji segment ove proslave.
Na Musica Sacra festivalu u Bellunu, Zbor Roženice je izveo izabrani program na dva koncerta u sklopu festivala. Pod umjetničkim vodstvom Ines Kovačić Drndić, Zbor je izveo pjesme „Sliku milu Istre naše“ I.M. Ronjgova (1880 – 1960), „Oče naš“ M.B. Rašana (1859 – 1934), „Signore delle cime“ B.de Marzija (1935 – ….), američku tradicionalnu pjesmu „Bring me little water, Silvy“ i pjesmu „Look at the world“ Johna Ruttera (1945 – ….) u kojoj ih je pratio poznati talijanski orguljaš Stefano Maso. Od publike su posebno bile prihvaćene pjesme „Ave Maria“ Franza Stangla (1963 – ….), tradicionalna zulu pjesma „Ukuthula“ i „Amazing grace“ u kojima su se istaknuli mladi talentirani pjevači Luka Krulčić, Diana Krizmanić i Petra Kuhar te na klaviru najmlađa članica zbora Ema Brečević. Zbor je u svom nastupu pokazao visoku razinu umjetničke interpretacije, muzikalnost i točnost te je publika nakon dugotrajnog aplauza jedino od Zbora Roženice zatražila bis što su zadovoljni i motivirani pjevači izveli sa velikim entuzijazmom. Zborovi su u Katedrali Sv. Martina izveli tri zajedničke pjesme: „Ave Verum“ W. A. Mozarta. „Zdravo Marijo“ Ivana plemenitog Zajca i Laudate Omnes Gentes Gerharda Lagrangea što je ujedno i himna festivala Musica Sacra.
Festival Musica Sacra u Bellunu organizirao je A.S.A.C. Veneto – Associazione per lo Sviluppo delle Attività Corali uz pomoć zbora domaćina, Corale San Marco. Slijedeći festival Musica Sacra u Vrsaru organizirati će udruga Ars Cultura uz pomoć tvrtke Maistra d.d., TZ Vrsar, Vedras d.o.o. i Zbora Roženice od 11.-13. listopada kada će sudjelovati izvrsni zborovi iz Italije, Mađarske, Austrije i Hrvatske.
Sudjelovanje Mješovitog pjevačkog zbora „Roženice“ na festivalu „Musica sacra über die Grenzen und Berge“, ostvareno je uz potporu Ministarstsva kulture RH i Grada Pazina.

1 komentara na “Mješoviti pjevački zbor Roženice gostovao u Italiji”

  1. Anonimno napisao:

    Zbor Rozenice bi isto mogao promjeniti ime u Musica Sacra

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.