Mještani Zarečja o Pazi(n) Proračunu: „Netko ipak sasluša ljude“

2Na jučer (24.09.2014.) održanoj javnoj raspravi o odabiru malih komunalnih akcija koje su mještani predložili kao prioritetne u mjesnom odboru Zarečje sudjelovalo je 20-tak osoba. Zbog relativno malog broja prijava iz Zarečja i iz Grdosela, ova su dva mjesna odbora udružena jednu javnu raspravu. Nakon Zarečja uslijedila je javna rasprava u mjesnom odboru Lindar, sa dosad najboljom posjećenosti i interesom od 40-tak mještana.

Nakon uvodnih riječi o projektu Pazi(n) proračun! u sklopu kojega se odvijaju javne rasprave, njegovom tijeku i ciljevima te kratkog upoznavanja sa Proračunom Grada Pazina, izvorima prihoda i vrstama rashoda te procedurom donošenja proračuna, Predstavnica Gonga i predstavnice Grada Pazina predstavile se mještanima prijedloge koje su tijekom srpnja i kolovoza pristigli s područja njihovih mjesnih odbora.

S područja Grdosela pristigla su tek dva zahtjeva, od kojih je za jedan prijedlog (dječji park) upitno vlasništvo terena na kojemu se park predlaže pa stoga automatski u proračun ulazi drugi prijedlog – izgradnja sanitarnog čvora u zgradi stare škole.

S područja Zarečja pristiglo je šest prijedloga, od kojih čak petero prelaze okvire male komunalne akcije a odnose se na značajniju komunalnu infrastrukturu poput asfaltiranja ceste, izgradnje kanalizacije i sl. Predložena mala komunalna akcija uređenja boćarskog terena je tako, uz kraću raspravu prihvaćena od strane mještana. S obzirom na relativno brzu proceduru odabira malih komunalnih akcija veći dio javne rasprave iskorišten je za razgovor o drugim problemima koje muče mještane mjesnog odbora.
Među prioritete za rješavanje mještani naglašavaju problem nedostatka kanalizacije, loše održavane ceste kroz naselje i potrebu za izgradnjom nove, problem zakrčenih javnih puteva prema njivama, te problem nedostatka kapelice i, prema mišljenju prisutnih neadekvatan plan za lokaciju nove kapelice. Osim komunalnih problema mještani izražavaju nezadovoljstvo dostupnosti informacija i komunikacijom za vijećem mjesnog odbora ali i sa nadležnim službama u Gradu i komunalnom poduzeću pa zbog toga traže zbor građana na kojemu će moći postaviti pitanja i dobiti odgovore o problemima koje ih muče. Na javnoj raspravi mogla su se čuti i pitanja o komunalnoj naknadi (kako je i zbog čega Zarečje prebačeno u zonu 1), što financiraju kada plaćaju naknadu Hrvatskim vodama, kakva je komunikacija između Grada i Istarskog vodozaštitnog sustava d.o.o., i slična.Gdje je bilo moguće mještani su dobili odgovore odmah dok će odgovore na preostala pitanja predstavnici Grada uputiti mještanima putem predstavnika u vijeću mjesnog odbora.

Javnu raspravu u mjesnom odboru Lindar odlikovala je veća posjećenost nego u ostalim mjesnim odborima, veći broj mlađe populacije i prisustvo gradonačelnika koji je stanovnik ovog mjesnog odbora, a čije su prisustvo sumještani iskoristili za direktno dobivanje nekih odgovora.
S područja ovog mjesnog odbora pristiglo je 6 prijedloga od kojih je je za četvero procijenjeno da prelaze okvire male komunalne akcije. Primjedbom mještana o krivoj procjeni jedan je prijedlog prihvaćen (nabavka sanitarnog kontejnera uz igralište) kao mala komunalna akcija te stavljen na glasanje uz druga dva prijedloga – postavljanje ležećih policajaca u naselju i postavljanje kanti za pseći izmet na lokacijama gdje se okupljaju djeca. Uvjerljivom većinom glasova mještani su izabrali nabavku sanitarnog kontejnera.
Od ostalih pitanja koji se tiču većih zahvata na komunalnoj infrastrukturi mještani Lindara, kao što je bio slučaj i u drugim mjesnim odborima, postavljaju pitanje nedostatne javne rasvjete, međutim tu se je postavilo i pitanje uštede energije i mogućnosti postavljanja ekološke rasvjete sa solarnim napajanjem. Uz već ustaljene probleme u mjesnim odborima koji se odnose na nedostatak javne rasvjete, kanalizacije i potrebe za proširenjem groblja, mještani Lindara iskazuju i veći interes za zajedničke prostore za druženje mještana. Tako je istaknuta potreba za temeljitom sanacijom prostora stare škole kao mjesta okupljanja, osobito zamjena vanjske stolarije, zatim potreba za daljnjim uređenjem igrališta ali i nužnost sanacije ruševnih kuća koje predstavljaju opasnost za prolaznike, osobito djecu koja se tamo igraju.

Na kraju javne rasprave prisutni građani i građanke su u anonimnim evaluacijama u većini iskazali izrazito dobru razinu informiranosti o ovom projektu, pozitivan stav o tome kako je uključivanje građana u odlučivanje oko izrade proračuna važno, odnosno iznimno važno. Naročito izražavaju potrebu za češćim okupljanjima mještana: “Da bude više takvih rasprava…”

U sklopu projekta Pazi(n) Proračun! kojeg u partnerstvu provode udruga Gong, Grad Pazin i Društvo Naša djeca Pazin, slijedeće po redu javne rasprave održavaju se za područje mjesnog odbora Pazin i to:
• u utorak, 30. rujna 2014. s početkom 18 sati područje Dršćevke i Dubravice,
• u srijedu 1. listopada s početkom u 18 sati za područje Buraja i Centra grada.
Granice gradskih četvrti Pazina jednake su onima na izborima.
Više o projektu i najavama na www.proracun.pazin.hr

pazin.hr

6 komentara na “Mještani Zarečja o Pazi(n) Proračunu: „Netko ipak sasluša ljude“”

 1. suzij napisao:

  Svi zapisnici s javnih rasprava objavljeni su na forumu na podtemi Proračun 2015.

 2. KEKE napisao:

  U Zariču vajk isto. Otprti problemi se već dvajset let ne rješavaju. Ni švalt ni kapelica ni sve drugo ča je bitno. Joh (boćalište) se more uredit u jedan dan skoro i bez šoldi ku se dela složno kako ča je bilo pred 5 i deset let i više. A zapravo na balote se ne igra već najmanje 5 let pa to ni skoro ni nikakov prioritet i stvarna potriba. Po švaltu pelju svi i to svaki dan.

  1. person_x napisao:

   KEKE, mislin da bez obzira koliko je asfalt rovinan u Zarečju nema smisla sad sve asfaltirat kad će onda za 2-3 leta opet cijelega raskopat zbog kanalizacije. Ali pak ni ono njihovo krpanje pole svakega daža nema smisla. Taj dio bi se moga malo kvalitetnije odradit pa da se ti “kritični” dijelovi ceste lepše saniraju.

   Ča se tiče boćališta, to podržavan. Forši se sa tin torna volja ljudi da opet kakovu večer hite na balote. Na kraju krajeva, bolje da se šoldi koji su za to već predodređeni iskoriste nego da greju u papar.

 3. ggg napisao:

  “za 2-3 leta opet cijelega raskopat” :-D samo se vi nadajte. nema šanse da će tako brzo to ić. A ova je “škuža” u điru barem 5 godina

 4. ghost napisao:

  Pa Zarečje je ušlo u I.V.S., sad je pitanje roka u kojem će EU dat zeleno svjetlo projektu.

 5. KEKE napisao:

  20 let se obećava švalt a 10 let se obećava kapelica. Za kanalizaciju ni šoldi i pitanje kad će ih bit (forši bude za 3 leta a forši za 10 let). Oni ki obećavaju su se mijenjali a mi svo vrime s istin problemima.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.