Mlada ekipa dovlači europski novac u središnju Istru

2Na isteku prvog akreditacijskog razdoblja, mlada ekipa Lokalne akcijske grupe (LAG) Središnja Istra može se podičiti prilično dobrim rezultatima dosadašnjeg rada i lijepim novcima “povučenima” iz europskih i domaćih izvora za projekte razvoja i unaprjeđenja života u ruralnom prostoru istarske unutrašnjosti. O projektima koji su već okončani, o onima čija je realizacija u tijeku, i onima koji su kandidirani ali još čekaju na odobrenje razgovaram s voditeljicom LAG-a Ivom Jekić, te s voditeljicom projekata Tamarom Legović.

Iz srca Istre za vas

Prva iskustva u pisanju i kandidiranju projekata pazinski su LAG-ovci imali putem natječaja istarske Zaklade za razvoj partnerstva i civilnog društva. Tako su tijekom 2014. provodili projekt “Iz srca Istre za vas” za koji su od Zaklade dobili 39.900 kuna, a koji se sastojao od edukacije, prezentacije i osmišljavanja malih marketinških akcija za male poduzetnike s područja središnje Istre. Iza ovog prvog malog uspjeha ubrzo je slijedio i prvi veliki uspjeh: LAG Središnja Istra dobio je iz europskog programa “Europa za građane” odobrenje da kao glavni nositelj provede 1,14 milijuna kuna vrijedan projekt “LAGS4EU” u kojemu sudjeluje 18 partnera iz 9 zemalja (Rumunjska, Češka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Litva). Sadržaj projekta je edukacija za implementaciju razvojnih akcija i razmjena dobrih praksi među partnerima, uz poticanje volontiranja u aktivnostima vezanima uz lokalni razvoj. Projekt je dvogodišnji odnosno traje do svibnja 2017. godine, a krajem srpnja ove godine LAG Središnja Istra ugostit će u Pazinu sedamdesetak predstavnika projektnih partnera koji će u sklopu festivala TradInEtno sudjelovati u radionicama o očuvanju kulturne baštine.

U tijeku je i provedba manjeg projekta, za koji je od Zaklade za razvoj civilnog društva dobiveno 10.000 kuna, nazvanog “Osnažene organizacije za snažnu zajednicu”, kojeg LAG provodi u suradnji s Društvom Naša djeca i gradskim Savjetom mladih, a čiji je glavni sadržaj osposobljavanje mladih za pisanje projekata.

Projekti vrijedan 1,4 milijuna kuna

LAG Središnja Istra kandidirao je i nekoliko projekata Europskom socijalnom fondu, od kojih još nijedan nije operativan, ali je čak njih pet u završnim procedurama odobravanja i očekuje se da će biti odobreni i pokrenuti u narednim tjednima. Prvi je među njima projekt “Radimo sa srcem”, vrijedan 1,399 milijuna kuna, koji je u fazi završne evaluacije, očekuje se njegovo odobrenje za mjesec dana, a trebao bi se provoditi od ovog ljeta do ljeta 2016. godine, s glavnim sadržajem u osposobljavanju nezaposlenih i teško zapošljivih osoba, poglavito mladih i žena, za poslove u ruralnom turizmu. Sljedeći projekt kandidiran Europskom socijalnom fondu je, neslužbeno se zna, odobren, samo se čeka službena dokumentacija odnosno potvrda, a radi se o projektu “Razvoj stručnog studija agroturizma” za potrebe pazinskog odjela Veleučilišta u Rijeci. Vrijednost ovog projekta je 1,92 milijuna kuna, a do željenog nastavnog programa za studij agroturizma, koji treba biti konačni rezultat ovog projekta, došlo bi se kroz niz terenskih istraživanja, te diskusija i okruglih stolova. Projekt “Novo znanje za buduće znanje” kojeg bi LAG provodio u suradnji s pazinskim Pučkim otvorenim učilištem i AZRRI-jem, vrijedan je 1,3 milijuna kuna, i obuhvaća također edukaciju nezaposlenih kroz eksperimentalni program na osnovu kojeg bi se izradili verificirani nastavni programi za formalno obrazovanje domaćina na agroturizmima, za održavatelje bazena i vrtova, te za kuhare tradicijske kuhinje. I ovaj je projekt u završnoj fazi evaluacije pred odobrenje, kao i projekt “Zaposli se” vrijedan 969.000 kuna, koji bi se proveo u suradnji s gradom Pazinom, a za sadržaj ima osposobljavanje stotinu nezaposlenih osoba za samozapošljavanje. Naposljetku, peti projekt koji čeka odobrenje Europskog socijalnog fonda, “Obrat za obrt”, vrijedan 300.000 kuna, predviđa suradnju LAG-a, Pučkog otvorenog učilišta i pazinskog Udruženja obrtnika u promicanju poduzetničke kulture i upisa završenih osmoškolaca u obrtnička zanimanja.

Svojim radom pomažu drugima

Osim navedenih projekta kojima je LAG Središnja Istra nositelj ili aktivni partner, vrijedi spomenuti i još nekoliko koje su LAG-ovci uspješno napisali za druge. Tako je Gradskoj udruzi umirovljenika pružena pomoć u pisanju projekta “Senior star”, koji je odobren od Europskog socijalnog fonda, vrijedan je 195.000 kuna, već se provodi, i za cilj ima stvaranje volonterske mreže za pomoć u kući. Pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile LAG je pomogao izraditi projekt “Unapređenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta” vrijedan 1,107 milijuna kuna, također Europskom socijalnom fondu; projekt je odobren i na samom je početku provedbe. Naposljetku, za Savez sportskih udruga općine Cerovlje LAG je izradio projekt “Bez ograničenja/No limits”, za koji je Zaklada za razvoj civilnog društva dodijelila 29.850 kuna i koji se već provodi, a radi se o uređenju mjesnog igrališta i pristupnih staza.

Svi ovi projekti nisu “pali s neba”, naglašavaju Iva Jekić i Tamara Legović, već su dio baze projekata i projektnih ideja, koja se u LAG-u sastavlja još od 2014. godine i koja sadrži pedesetak zamisli koje bi jednoga dana, u pravoj prilici i potaknuti pravim natječajem za sredstva, mogle prerasti u projekte.

glasistre.hr

1 komentara na “Mlada ekipa dovlači europski novac u središnju Istru”

  1. pd napisao:

    Bravo cure i dečki! Samo tako naprijed!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.