Mladi pazinski folkloraši nastupili u Fažani

Fažanski tanac, smotra folklornih grupa učenika osnovnih škola iz Istre, održan je u subotu osmi put za redom. Dječja sekcija folklornog društva Pazin, pod vodstvom Irene Šestan, svake godine nastupa na ovoj smotri.

Na pozornici na trgu Sv. Kuzme i Damjana zaplesalo je 18 folklornih grupa s ukupno 320 sudionika od četiri do 15 godina, koji su brojnoj publici predstavili specifičnosti svoga kraja kroz glazbu, ples i narodne nošnje. Smotru su otvorili domaćini, mališani folklorne grupe Cvit iz Dječjeg vrtića Sunce, koji su otplesali balun uz pratnju Ive Dobrović Pauro na harmonici, a zatim su isti ples otplesali Pazinjani,  predstavivši se i plesom Sette passi uz pratnju miha, harmonike, violine i bajsa.

Usred mora raznolikih, ali prepoznatljivih istarskih nošnji, i ove su se godine isticali članovi folklorne sekcije Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” sa svojim specifičnim nošnjama, crnogorskim kolom i pjesmom. Njihovo je žustro poskakivanje po pozornici publika nagradila glasnim i dugim pljeskom, za koji su zasigurno zaslužna i njihova dva najmlada člana koji su pokazali da jako dobro hvataju korak sa starijim kolegama.

Umijeće plesanja najpopularnijeg istarskog narodnog plesa, baluna, pokazali su i učenici pulskih osnovnih škola Stoja, Šijana i Vidikovac,  folklorne grupe Amfora iz Fažane, KUD-a Mate Balota iz Raklja te KUD-a Vodnjan. Mlada skupina KUD-a Savičenta rasplesala je i publiku svojim razigranim Sette passi i Špic polkom, a velika su atrakcija bili i članovi najmlade skupine folklornog društva Cere iz Žminja. Goran
Starčić i Kristijan Rudan majstorski su na velikoj i maloj roženici odsvirali nezaobilaznu mantinjadu, nakon čega je krenula razigrana Stara poljka.

Kako se pleše Mazurka pokazala je dječja sekcija Kumpanije Kosirići iz Tinjana, a jedna od najpoznatijih tradicionalnih pjesama “Cviće mi polje pokrilo” uz pratnju roženice zaorila se fažanskim trgom za vrijeme nastupa DKUS-a “Mendula” iz Medulina, točnije njihovih članova Daniela i Emila Radovića. Tradiciju talijanske manjine pokazao je Dječji folklor zajednice Talijana iz Bala koji su otplesali “Dame pase” i “Boemin”.

Za vrijeme manifestacije na molu na Rivi održavale su se kreativne radionice za djecu takoder s temama iz istarskih narodnih običaja, dok je u turističkom uredu upriličena izložba dječjeg likovnog stvaralaštva Dječjeg vrtića Sunce pod nazivom “Ča lipih stvari ima Istra”. Fažana je tako još jednom svojim turistima i posjetiteljima pružila uvid u bogatu kulturnu baštinu našeg Polutoka i to upravo kroz generacije
na kojima ostaje da našu tradiciju očuvaju.

Glas Istre, 20. lipnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.