Mladi umjetnici kreiraju bogat festivalski program

Od nedjelje 12. kolovoza pa sve do petka 17. kolovoza u Pazinu se održava 15. međunarodni umjetnički festival Sedam dana stvaranja, koji će sudionike tijekom dana angažirati u kreativnim radionicama, a u večernjim programima predstavit će se mladi umjetnici iz zemlje i inozemstva.

Kreativni programi

U kreativnom programu festivala su radionica analogne fotografije koju vodi Sven Stilinović, te radionice dubokog tiska, psihologije i filmskog eksperimenta u kojoj će mentori iz Kinokluba Zagreb s polaznicima u sedam dana snimiti, montirati i prikazati pet filmova. Svi radovi nastali u radionicama predstavit će se zadnjeg dana festivala u programu “Upravo stvoreno”.

Na otvorenju Festivala u nedjelju 12. kolovoza u 19 sati ispred kafića Bunker ulični glazbeni performans izvest će sastav Kiko Tacabanda iz Italije; u 20 sati se u Galeriji Društva likovnih stvaratelja otvara izložba “Tragovi” Ele Štefanec i Nives Žarković; u 21 sat u Kaštelu glazbeni performans “Krletka za proljeće” izvodi Branimir Norac; u 22 sata u Kaštelu slijedi kratka retrospektiva festivala Sedam dana stvaranja i za njom projekcija filma Davora Sanvincentija “Skoro ništa: i dalje noć”, a program otvorenja završava s još dva glazbena performansa.

U ponedjeljak 13. kolovoza od 10 do 14 sati održat će se radionica za djecu Kazališta sjena Tripstih, a rezultati radionice prikazat će se u 20 sati u Kaštelu. U nastavku večeri slijedi predstava “Trio za opnu, zvono i nebo” u kojoj nastupaju Josipa Bubaš, Pino Josip Ivančić i Neva Lukić; zatim predstavljanje svjetlosne instalacije Chasm Illumination mađarskih umjetnika LuMenArtist, i na kraju večeri glazbeno-filmski performans Silent Movies Marka Jovanovića i Vladimira Butkovića.

U utorak 14. kolovoza će u 12 sati u Društvenom centru Veli Jože Naike Dapiran voditi radionicu integrativne tjelesno orijentirane terapije, a navečer u 20 sati pred Bunkerom se održava preformans Ženskog performativnog kolektiva. U 22 sata u Kaštelu na programu je punk koncert na kome nastupaju sastavi Hell Padrino (Pazin), Sabotaža (Pazin), Ogenj (Koprivnica) i DJ Loki (Pazin); a nakon koncerta prikazuje se trosatni film “Šetnja po potoku” autorske skupine Finalmente Prodakššn iz Pazina.

Brojne pozornice

U srijedu 15. kolovoza tijekom dana po gradskim ulicama pjesnički performans održat će Matko Abramić, navečer se u 21 sat pred Bunkerom otvara izložba Željka Bobanovića, a u 22 sata također u Bunkeru nastupa Baiba Dekena iz Latvije. Večernji program u četvrtak 16. kolovoza počinje u Kaštelu u 20 sati interaktivnom instalacijom “Drvo”, nastavlja se predavanjem Tonija Erdfelda o kreativnim procesima, zatim performansom Josipa Pina Ivančića “Tanac”, nakon čega će Željko Bobanović i Darko Brajković Đepeto Njapo predstaviti “Bučine koštice”, a na kraju dana zasvirat će VAHEI i DJ ZEM iz Benina.

U petak 17. kolovoza u “vrtnom kinu” Bunkera od 21 sat prikazuju se filmovi Maure Batarilović, Josipe Škrapić, Monike Rusak i Tee Hatadi, a od 22 sata glazbu pušta Davor Sanvincenti. Subota 18. kolovoza dan je za predstavljanje rezultata festivalskih radionica: u 20 sati u Bunkeru predstavlja se radionica psihologije, u 21 sat u Kaštelu predstavljaju se umjetnički produkti Festivala, a posljednji festivalski program je glazbeni performans Alexa Brajkovića u 23 sata u Kaštelu.

Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan. Festival Sedam dana stvaranja već tradicionalno organiziraju udruge Veliki mali čovjek i MIG, pokrovitelji su mu Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Pazin, HAVC, TZ Središnje Istre, Muzej grada Pazina, Etnografski muzej Istre i zaklada Kultura Nova. (D. ŠIŠOVIĆ)

https://www.glasistre.hr/kultura/mladi-umjetnici-kreiraju-bogat-festivalski-program-567875

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.