Moguć dolazak najvećeg svjetskog “mirotvorca” u Hrvatsku

Rat za naftuGeorge Bush ove bi godine ipak mogao posjetiti Hrvatsku. Zaključak je to izveden na temelju neslužbenih informacija iz hrvatskih diplomatskih krugova koje sugeriraju da je nedavni premijerov demanti Globusove vijesti od prije mjesec dana tek paravan da bi pripreme za taj sigurnosno osjetljiv posjet mogle proteći u miru.

Američke službe, naime, još su prije nekoliko mjeseci kontaktirale hrvatske sigurnosne strukture raspitujući se o sigurnosnim aspektima predsjedničkog posjeta, doznao je naš list od izvora u Zagrebu. Nikakve konkretne najave nije bilo, ali su hrvatski sigurnosni stručnjaci zaključili da je riječ upravo o početku priprema za dolazak američkog predsjednika u Hrvatsku. Postoji još jedna neslužbena najava po kojoj se Bushov posjet u najvećoj tajnosti ipak priprema.

Jurica se hvalio

Tijekom posljednjeg boravka u Hrvatskoj, doznajemo neslužbeno, hrvatski veleposlanik u SAD-u Neven Jurica u neformalnim se razgovorima hvalio da je Bushov dolazak u Hrvatsku »gotova stvar«. No, indicije tu ne prestaju: nije isključeno da bi George Bush, ako Hrvatska na travanjskom summitu NATO-a u Bukureštu uistinu dobije pozivnicu za Sjevernoatlantski savez, posjetom mogao potvrditi novo strateško partnerstvo s malom državom na razmeđi srednje Europe, Mediterana i Balkana.
Ne bi bilo čudno ni kad bi se taj posjet organizirao u paketu s posjetom susjednoj Sloveniji, o čemu tamošnji mediji već duže vrijeme otvoreno pišu. Slovenski Žurnal24 još je u listopadu lani objavio da će američki predsjednik 2008. drugi put posjetiti tu zemlju da bi sudjelovao na tradicionalnome dvogodišnjem summitu EU-a i SAD-a, koji organizira zemlja predsjedateljica EU-om. Taj je list najprije objavio da Bush u Sloveniju dolazi u ožujku, ali se kasnije ispravio da je vjerojatnije da će se to dogoditi u lipnju. Pripreme za dolazak američkoga predsjednika potvrdilo je i slovensko Ministarstvo vanjskih poslova, a američko veleposlanstvo u Ljubljani ograničilo se na izjavu da je Bushov posjet moguć. Pokaže li se točnim da američki predsjednik Ljubljanu kani posjetiti u lipnju, neće biti čudno produži li novom autocestom prema jugu, u Zagreb.
Hrvatski diplomatski izvori podsjećaju da Bush ima otvorenu pozivnicu u Hrvatsku. Predsjednik Stjepan Mesić, iako ne krije osobnu rezervu prema politici Georgea Busha, američkoga je predsjednika pozivao u posjet Hrvatskoj svaki put kad su se susreli. Isto je učinio i predsjednik Vlade Ivo Sanader tijekom svojega posjeta SAD-u u listopadu prošle godine. To znači da američki predsjednik ne mora posebno najavljivati svoj dolazak.
Pitanje je, međutim, kako bi hrvatska javnost dočekala posjet najkontroverznijeg političara današnjice. Da su mišljenja javnosti snažno podijeljena, svjedoče i stavovi stručnjaka s kojima smo razgovarali: ravnatelj Instituta za međunarodne odnose Mladen Staničić, primjerice, drži da bi bilo dobro da američki predsjednik posjeti Hrvatsku, dok politički analitičar Žarko Puhovski smatra da »Busha ne bi trebalo dočekati drukčije doli demonstracijama«.

Svaka veza s Amerikom dobro došla

– Svaka veza s Amerikom dobro je došla, bez obzira na to tko vodi tu zemlju. George Bush ne predstavlja samoga sebe, nego SAD, koja je još čuvar demokracije i liberalizma, rekao je za naš Staničić. Po njegovu mišljenju, Hrvatska ne bi trebala toliko pozornosti obraćati unutarnjopolitičkim raspravama unutar SAD-a i pogreškama koje je Bush eventualno učinio, jer ta zemlja »svoje greške može ispravljati u hodu«. Staničić također ne smatra da bi Busha u Hrvatskoj mogle dočekati masovne demonstracije. »Antiamerikanizam u Hrvatskoj, po mojoj ocjeni, prilično je raspršen. Moguće je da koja nevladina udruga pokrene demonstracije, poput ekologa ili Centra za mirovne studije, ali njihov je utjecaj premalen. Ne vjerujem da bi mogli učiniti mnogo više od nedavne predstave protiv NATO-a pred MORH-om«, ocijenio je Staničić.

Dočekati, ali demonstracijama

Puhovski, međutim, misli posve drukčije, premda »ne vjeruje da reprezentira većinski stav hrvatske javnosti«.
– Busha ne treba dočekati drukčije nego demonstracijama. On predstavlja svjetski pogubnu politiku i treba ga izbjegavati što se više može, odlučan je donedavni predsjednik HHO-a. »Ušao je u još jedan rat koji treba samo vojno-industrijskome kompleksu, a odnio je desetke tisuća života, potom nedopustivo zanemaruje ekološke probleme planeta, i treće, odbija surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom dok drugima istodobno popuje o poštovanju međunarodnoga prava. Ne vjerujem, međutim, da ga Hrvatska može bezgranično izbjegavati. Nadam se samo da Bush nema pretjerani interes za Hrvatsku pa da zato neće ni doći. Uz takve ‘velike’ svjetske igrače mali se samo trebaju nadati da ih ti veliki neće primjećivati«, kaže Puhovski. S druge strane, priznaje da bi Bushov posjet bio važan za hrvatsku politiku.

Glasistre.hr

1 komentara na “Moguć dolazak najvećeg svjetskog “mirotvorca” u Hrvatsku”

  1. Anonimno napisao:

    Glasnik rata želi pretvoriti Hrvatsku u svoju bazu za financijske interese svojih kapitalističkih prijatelja:)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.