Moguća zatvaranja područnih vrtića u općinama neplatišama

Danas je potpisan novi sporazum s općinama Pazinštine o sufinanciranju Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin, rekao je gradonačelnik Krulčić u odgovoru na vijećničko pitanje Valtera Milohanića o konstantnim dugovanjima pojedinih općina za poslovanje vrtića. Po tom će sporazumu, u slučaju da neka od potpisnica ne podmiri svoje obaveze tri mjeseca za redom, rad vrtića na tom području biti obustavljen i zatražiti će se njegovo isključenje iz Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin.

Krulčić je podsjetio da je u srpnju ove godine prilikom upisa djece u vrtić postignut sporazum sa općinama Pazinštine da će se sva prijavljena djeca upisati u vrtiće i da će općine redovito podmirivati svoje obveze prema vrtiću odnosno Gradu Pazinu koji sredstva prosljeđuje na račun vrtića. Kako se taj sporazum od strane pojedinih općina nije poštivao, što je dodatno financijski opterećivalo gradski proračun pristupilo se potpisivanju novog sporazuma koji predviđa i tako drastičnu mjeru kao što je obustava rada vrtića na području općina neplatiša.

Stjepan Gabrić (HDZ) zatražio je od pročelnice Odjela za gospodarstvo financije i proračun obrazloženje pojedinih stavki izvršenja proračuna koje su višestruko veće od planiranog.

Na proračunskoj poziciji „ostale intelektualne usluge“ utrošeno je umjesto planiranih 10, čak 146 tisuća kuna, pojasnila je pročelnica Maja Stranić Grah, jer je s te pozicije plaćeno nekoliko sudskih odšteta i vansudskih nagodbi. Navela je odštetu koja je isplaćena jednom sugrađaninu koji se ozlijedio prilikom pada na zaleđenoj gradskoj površini, nagodbu sa jednom bivšom gradskom službenicom kojoj je isplaćeno 115.000 kn i nagodbu s Gradom Opatijom u sporu oko prodaje zemljišta za koje se ispostavilo da nije u vlasništvu Grada Pazina, već Grada Opatije kojem je isplaćena glavnica odnosno vrijednost zemljišta, ali ne i kamate i sudski troškovi. U „ostalim nespomenutim uslugama“ potrošeno je preko 40.000 kn, a planirano 10.000. Najveći dio toga utrošeno je na obavezu oglašavanja vezano za IPARD program, rekla je Stranić Grah.

Tomislava Čubrića zanimalo je koliki je trošak Grada za organizaciju PEUB-a 2012 u Pazinu, koliki je dug bivšeg NK „Pazinka“ i da li postoji mogućnost da dugovi NK Pazinka “padnu” na teret Grada.

Izrada financijskog izvještaja je pri kraju i uskoro će vijećnici biti upoznati s njime, odgovorila mu je pročelnica. Što se NK „Pazinke“ tiče, račun kluba je u blokadi i Grad neće podmirivati njihova dugovanja.

Nezadovoljan odgovorom Čubrić je podsjetio da se NK „Pazinka“ godinama u većem dijelu financirao iz gradskog proračuna, da bi se Grad trebao pozabaviti tim problemom i zatražio pismeni odgovor na svoje pitanje.

Renata Kalca zanimala je moguća deložacija četiriju obitelji korisnika stanova u zgradi na adresi Prilaz kaštelu 10 koji su nedavno putem odvjetnika jednog talijanskog državljanina i navodnog vlasnika zgrade zamoljeni da napuste stanove za koje godinama plaćaju zakupninu Gradu, a dio njih su u te stanove i uložili određena financijska sredstva. Pored toga, Kalac je podsjetio na neprimjerenu regulaciju prometa za vrijeme održavanje nedavne biciklističke utrke i prometni kolaps koji je tom prilikom uzrokovalo zatvaranje pojedinih prometnica. Prenio je i upit roditelja djece s područja Cvitana, Trabe i Berma koja pohađaju školu u Pazinu, a zbog radova na izgradnji rotora na Štranjgi redovito kasne na nastavu, da li je moguće pomaknuti vozni red autobusa.

„Maksimalno ćemo zaštiti stanare da ne dođe do iseljenja i drugih posljedica“, rekao je gradonačelnik Krulčić i napomenuo kako su pokrenuti svi pravni instrumenti za njihovu zaštitu. Navedena zgrada optantska je imovina i od 1948. čeka se uknjiženje Grada Pazina na tu nekretninu.

Polazak školskih autobusa pomaknut će se ranije kako djeca ne bi kasnila u školu, rekao je pročelnik Demark, a gradonačelnik je dodao kako su svi prijevoznici na vrijeme obaviješteni o radovima na Štranjgi i mogućim zastojima u prometu.

Pročelnik Maurović odgovorio je vijećniku Kalcu da je Grad dao suglasnost za održavanje biciklističke utrke i zatvaranje prometnica, naglasio je da dosad nije bilo većih problema u prometu prilikom održavanja biciklističkih utrka i da je problem očito u lošoj organizaciji ove utrke.

Na vijećničko pitanje o sudjelovanju Grada u obilježavanju 200-te obljetnice rođenja biskupa Jurja Dobrile gradonačelnik Krulčić naveo je niz aktivnosti koje su održane ili će biti održane u suradnji sa GSŠ „Jurja Dobrile“ Pazin, Sveučilištem „Jurja Dobrile“ u Puli i Porečkom i pulskom biskupijom. Grad je s Hrvatskom poštom dogovorio izdavanje poštanske marke s likom biskupa Dobrile, izdana je knjiga o Dobrili, u Pazinu je nedavno održan kviz „Krasna zemljo“, Muzej Grada Pazina radi na proširenju stalnog postava u rodnoj kući Jurja Dobrile u Ježenju…neke su od održanih aktivnosti u čast biskupa Dobrile. Do kraja godine održati će se znanstveni skup i svečani koncert, a slijedeći tjedan posjetiti će se i Dobrilin grob u Trstu. U delegaciji koja putuje u Trst biti će i pazinski gradonačelnik.

Krulčić je upoznao vijećnike sa pregovorima s ravnateljstvom Pazinskog kolegija oko korištenja sportske dvorane. Kroz nekoliko dana trebao bi biti potpisan novi ugovor prema kojem će sportski klubovi moći koristiti dvoranu Kolegija po nešto nižim cijenama nego dosad. Tako će ubuduće sat vremena preko tjedna stajati 300 kn, a vikendom 350 kn.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.