Monsunski pljuskovi Pazinu ovaj mjesec donijeli 160 mm kiše!

Obilni monsunski pljuskovi praćeni grmljavinom u prvih 7 dana lipnja Pazinu su donijeli iznimno obilnih 160 mm kiše, a pošto se promjenjivo vrijeme nastavlja, ta će količina u idućim danima i tjednima vjerojatno i dalje značajno rasti.

Meteorološki gledano, ovaj mjesec je za Pazinjane počeo vrlo turbulentno. Zahvaljujući razvoju statičnih grmljavinskih pljuskova, vrlo obilna kiša pala je jučer (31,4 mm) i prekjučer (74,8 mm), a kiša je padala i u četvrtak (17 mm), petak (20 mm) i subotu (5,4 mm)! Iako se danas glavnina sustava zadržavala istočnije od grada, naša meteorološka postaja zabilježila je dodatnih 11 mm.

Iako je riječ o ekstremnoj kiši u kratkom vremenskom roku, prema dojavama građana veći problemi u gradu nisu zabilježeni. Zbog ograničenosti pljuska ni Pazinčica nije značajnije nabujala, što nam dovoljno govori koliko su oborine bilo lokalno raspoređene, ali isto tako i koliko treba ozbiljno shvatiti mrežu automatskih meteoroloških postaja kod praćenja i prognoziranja ekstremnih meteoroloških događaja na manjem dijelu područja.

Usprkos tome što su meteorološke postaje na ostatku poluotoka zabilježile manje kiše, lokalno je bilo vrlo obilnih količina. Izdvojimo Žminj i Kanfanar s 50-ak mm, okolicu Grožnjana gdje je palo 45 mm, te Barban (30 mm) i Vodnjan (27 mm). Obilne kiše bilo je i na Kvarneru, u gradu Krku izmjerno je čak 87 mm!

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.