Fotogalerija: More snova sinoć u Svetvinčentu

Ljubitelji dalmatinske pjesme sinoć su imali prilike uživati u dva i pol satnom koncertu Tedija Spalata i klape Iskon. Svetvinčentski kaštel Grimani okupio je oko tisuću posjetitelja, koliko je ukupno i moglo u njega stati. Publika je znala, i sa zvijezdama večeri otpjevala, veći dio repertoara, što je glazbenicima dalo još veći poticaj da daju sve od sebe i da nitko ne ostane razočaran.

Događaj za kojega se, poznavajući Tedijev glazbeni opus, moglo pretpostaviti da će biti sjedeći koncert, otvorila je klapa Iskon – šestročlana klapa, osnovana 2000. godine u Splitu. Mladi su se glazbenici istarskoj publici predstavili svojim, ali i obradama popularnih skladbi. Koncert su započeli pjesmom “Još ne mogu pristat volit”, a nastavili su nizanjem hitova “Da te mogu pismom zvati”, “Ružo crvena” i “Meni ne more bit”.

Klapa Iskon malo odstupa od klasičnih klapa, ponajviše po tome što pjesme uglavnom izvode uz dvije gitare, a ne samo a capella, a nakon što su otpjevali “Aj, ča volin te” klape Kampanel, nije se mogla ne primjetiti sličnost u konceptu i ideji. Šaljive upadice razdvajale su pjesme, što je njihov nastup učinilo još dinamičnijim i publici zabavnijim. Maštovitost u odabiru pjesama pokazali su otpjevavši rusku pjesmu “Kalinka” u klapskom aranžmanu. Zaljubljenici u klapsku pismu sigurno su očekivali nešto drukčiji koncept, ali nitko nije ostao razočaran. Za kraj svog prvog bloka koji je trajao oko pola sata ostavili su Belanovog “Galeba”, te vlastitu pjesmu s ovogodišnje Dore “Vrime za kraj”.

Na pozornicu je zatim došao Tedi Spalato (rodnim imenom Tadija Bajić) i pokupio gromoglasan aplauz. Svoj je nastup započeo pjesmama “Dalmatinska pismo moja”, “Dalmacijo povišću pritrujena”, te “Škarpelin”. Iako je publici priznao da ima tremu i da se često teško opusti na pozirnici, u Svetvinčentu nije ostavljao takav dojam. Bio je potpuno spontan i dobro raspoložen.

Pjesmom “Njeno lice ka u Gospe”, koju je posvetio svim ženama na koncertu, Tedi je zajedno sa svojim pratećim vokalom počeo ostvarivati kontakt s publikom tako što ju je najprije raspjevao, a zatim i ostavio da pjeva sama njegove pjesme. Njih su dvoje odmah zatim otpjevali i pjesmu koju je Tedi otpjevao s Tamarom Obrovac “Ti i ja”.

Iako je nastup i do toga trenutka bio opušten i spontan,  ispričani vic o Vinku Coceu kao da je ubio i posljednji tračak treme u Tediju, koji je nakon toga zbijao razne šale nakon svake, ali i za vrijeme nekih pjesama. S publikom je pjevao pjesme “Izgubljeno blago”, “Maslina je neobrana” i “Sve ću preživit”, često dajući publici priliku da pjeva sama. Zadovoljstvo nije krio, a publiku je nagradio tako što je sišao u publiku i u publici otpjevao “Vela luku”.

Sljedeći je blok pjesama, u kojem su se našle “More snova” , “Živote sve san ti da” i “Vridilo se rodit”, posvetio svome učitelju, koji ga je kao mladog prepoznao i počeo podučavati – Ljubi Stipišiću. Na pozornici mu se zatim ponovo pridružila klapa s kojom je otpjevao “More snova”, “Lipote gladan, ljubavi žedan”, “More, more”, “Konobo moja”, a zajedno su i izveli improvizaciju na temu “Falile se Kaštelanke” koja se spontano pretvorila u klasik “When the saints go marchin’ in”.

Tedi je u skoro dva sata svirke promijenio dvije gitare, pjevao sam i s klapom, svirao udaraljke, pričao viceve i dosjetkama zabavljao publiku. Tokom nastupa nije zaboravio u nekoliko navrata spomenuti kako je on rođen u Splitu, i svom rodnom kraju u čast otpjevati nekoliko pjesama, a koliko mu je reakcije publike važna pokazao je čestom komunikacijom s njima. Publika ga je pozvala na bis, u kojem je zajedno s klapom, i pratećim bendom “Marinero” otpjevao “Odlazak” klape Intrade.

Iako je većina prostora u kaštelu Grimani bila ispunjena stolicama, sav preostali prostor ispunili su posjetitelji sa stajaćim kartama. Prostor za novinare bio je malo nezgodno smješten, pa su oni većinom svoj posao obavljali iz prostora za posjetiteljima sa stajaćim kartama. Iako je u početku koncerta bilo manjih tehničkih problema, koji su ubrzo riješeni, zvuk je bio i više nego zadovoljavajuć za takav oblik koncerta. Neupadljiva rasvjeta učinila je kaštel još zanimljivijim mjestom za pravu dalmatinsku glazbenu poslasticu u organizaciji labinske tvrtke “Vozila”.

MP / iPazin.net

Tedi SpalatoTedi SpalatoTedi SpalatoTedi SpalatoTedi SpalatoTedi SpalatoTedi SpalatoTedi SpalatoTedi Spalato

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.