Motovun Film Festival – Nagrada Maverick ide Želimiru Žilniku

Pionir dokudrame i jedan od začetnika jugoslavenskog crnog vala, Želimir Žilnik, dobitnik je ovogodišnje nagrade Maverick koju Motovun Film Festival dodjeljuje autorima koji svojom inovativnošću šire granice filmskog izričaja, a on to kao jedna od najvećih autorskih osobnosti ovog dijela Europe zasigurno jest. Žilnik će sudjelovati u razgovorima i diskusijama, a bit će prikazan i presjek njegovih ključnih radova – „Rani radovi“, „Marble Ass“ i „Destinacija Srbistan“.

žilnikŽelimir Žilnik rođen je u Nišu 1942. godine, a već je prvim filmom „Žurnal o omladini na selu, zimi“ iz 1967. uzburkao duhove te postavio temelj za razvoj svoje specifične estetike, uvijek se okrećući prema ljudima sa socijalnog ruba koji žive u njegovoj neposrednoj okolini.

U kratkim „Lipanjskim gibanjima“ zabilježio je studentske prosvjede u Beogradu 1968. godine, kojima se, kao i kasnijim velikim potresom i okupacijom Čehoslovačke, pozabavio i u debitantskom igranom filmu „Rani radovi“ koji je 1969. godine nagrađen Zlatnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu.

Njegovo kultno djelo „Marble Ass“ u kojem danas pokojna transrodna prostitutka Merlinka sanja o luksuznom životu, istovremeno svojim uslugama umirujući mladiće koji se s ratišta vraćaju u Beograd, prikazuje se četvrti dan festivala. Često neslužbeno prevođen kao „Dupe od mramora“, ovaj je Žilnikov film 1995., u vrijeme najveće mržnje prema LGBT zajednici na području bivše Jugoslavije osvojio veliku queer nagradu Teddy na Berlinaleu.

Slom sistema vrijednosti u post-tranzicijskim zemljama centralne i istočne Europe, te problemi izbjeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Europe glavne su teme recentnog Žilnikovog stvaralaštva, iz kojeg izdvajamo njegov najnoviji dokumentarni film „Destinacija Srbistan“ o ljudima koji su u pokušaju dobivanja azila u nekoj od sigurnih europskih zemalja stigli u Srbiju.

Nagrada 50 godina ove će godine pripasti Nenadu Puhovskom, Maverick Žilniku, a koji će od filmova odnijeti motovunski Propeler odlučit će četveročlani žiri kojega čine: naša glumica Alma Prica, talijanski redatelj Salvatore Mereu, slovenski redatelj Klemen Dvornik i predsjednik žirija, islandski redatelj i producent Fridrik Thor Fridriksson.

kulturistra.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.