Motovun: Publika “odzviždala” otvorenje festivala

Zviždanjem iz nekoliko stotina zviždaljki u ispunjenom gledalištu Kina Trg večeras je simbolično otvoreno 19. izdanje Motovunskog filmskog festivala, koje se održava pod duhovitim geslom “Prošle godine je bilo bolje”.

Svima u publici podijeljene su zviždaljke pa je, po naputcima festivalskog direktora Igora Mirkovića uslijedilo kolektivno zviždanje svemu što nas je, pogotovo u politici, iscrpljivalo u minulih šest mjeseci. Potom je, dolazeći iz dubine gledališta prema pozornici, poznati reper Edo Maajka izvođenjem prilagođene verzije svog hita “No sikiriki” otvorio festival, koji je zatim mogao krenuti i s prvom projekcijom.

U pet festivalskih dana, sve do subote, filmoljupce očekuje ukupno stotinjak filmova koji će se prikazivati u četiri festivalska kina, ali i niz popratnih programa, tribina, susreta s festivalskim gostima, književnih promocija, neobičnih igara i atraktivnih koncerata. Za glavnu festivalsku nagradu Propeler Motovuna i nagradu filmskih kritičara FIPRESCI konkurira 18 filmova iz glavnog programa, a nagrada će se dodijeliti i najboljem kratkom filmu.

Uz glavni program, na festivalu se prikazuje i niz filmova iz Italije kao ovogodišnje zemlje­partnera u posebnom programu nazvanom “Bella Italia”, a posebne festivalske selekcije posvećene su filmovima o jačanju europske desnice te filmovima koji se gledaju virtualnim tehnologijama, uz specijalne projekcije u čast dobitnika posebnih festivalskih nagrada, Želimira Žilnika i Nenada Puhovskog.

Nakon ceremonije svečanog otvorenja 19. Motovunskog filmskogfestivala, prvi film prikazan pod vedrim nebom u motovunskom Kinu Trg bio je američki film “Tangerine” redatelja Seana Bakera, izniman po tome što je u cijelosti snimljen mobitelom.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.