Motovun: zajedno i glazbom protiv predrasuda

01U Domu za psihički bolesne odrasle osobe Motovun predstavljeni projekti „Aktivizmom u zajednici –zajedno protiv predrasuda“ i „Domski Band – glazbom protiv predrasuda“

U utorak, 20. siječnja u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Motovun predstavljeni su projekti koje je Dom Motovun realizirao tijekom 2014. godine. O provedenim projektima, ali i o predstojećim aktivnostima ove ustanove govorili su Boris Demark, ravnatelj Doma za odrasle osobe Motovun, Sara Radić, magistra socijalnog rada, polaznica stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa u Domu i Ivona Vascotto, koordinator projekta u Udruzi mladih Motovun. Sa nekoliko rečenica prisutni su upoznati sa osnovnim podacima o ustanovi, a potom su predstavljeni i rezultati projekata, za koje je u 2014. godini osigurano i utrošeno nešto više od 27.000,00 kuna. 
Projekt „Aktivizmom u zajednici – zajedno protiv predrasuda“, je projekt podržan od strane Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, u sklopu natječaja za male projekte razvoja zajednice pod nazivom „Mali projekti za bolje sutra“. Nositelj projekta je Dom za odrasle osobe Motovun, a suradnici na projektu su Općina Motovun i Udruga mladih Motovun. Za realizaciju projekta Općina Motovun osigurala je zemljište površine 820 m2. Ukupna vrijednost investicije u sklopu projekta je 13.500,00 kuna, a Zaklada je sudjelovala sa 10.000,00 kuna. Projektom je osigurana oprema – dva rukometna gola i uređena površina malonogometnog igrališta. Kroz projekt je uspostavljena suradnja sa Općinom Motovun, Mjesnim odborom Brkač i Udrugom mladih Motovun, te dogovorena suradnja na drugim zajedničkim projektima. O ulozi Udruge mladih Motovun u Projektu je govorila Ivona Vascotto, koordinator projekta u Udruzi.

Projekt „Domski Band – glazbom protiv predrasuda“ provodio se sa ciljem razvitka i afirmacije kreativnih mogućnosti osoba s invaliditetom i omogućavanja njihovog ravnopravnog uključivanja u kulturni život zajednice. Ukupna vrijednost realiziranog projekta je 13.700,00 kuna, od čega je iz proračuna Istarske županije osigurano 6.000,00 kuna, proračuna gradova i općina 2.500,00 kuna, donacija 3.000,00 kuna i iz vlastitih sredstava 2.200,00 kuna. U preko trideset javnih nastupa članovi Domskog Banda predstavili su se u brojnim mjestima i gradovima (u Pazinu, Puli, Rijeci, Poreču, Rovinju, Novigradu, Umagu, Motovunu, Brkaču, Grdoselu, Banima, Brestu Sv. Ivanu Zelini, Juricanima, Veprincu, Fužinama i Karojbi), te pred preko 2.500 ljudi izveli više od 40 sati programa. Temeljem kvalitetno i profesionalno izvedenog programa širi se pozitivna slika o Domu Motovun, njegovim korisnicima i osobama s mentalnim oštećenjima, čime se na najefikasniji način doprinosi destigmatizaciji psihičkih oboljenja i bolesnika sa mentalnim oštećenjima.

U nastavku izlaganja Boris Demark, ravnatelj Ustanove i Sara Radić, magistra socijalnog rada, polaznica stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, govorili su o razvoju novih usluga sa ciljem kvalitetnijeg zbrinjavanja i veće integracije osoba s mentalnim oštećenjima unutar lokalne zajednice. Republika Hrvatska u svojoj politici skrbi za odrasle osobe s mentalnim oštećenjima želi razvijati usluge koje su orijentirane prema obitelji i korisniku i druge inovativne usluge kao što su organizirano stanovanje, dnevni oblici skrbi, patronaža, programi podrške u obitelji i dr. U tom smislu Dom za psihički bolesne odrasle osobe Motovun, pored toga što pruža usluge smještaja i 24-satne skrbi za korisnike u stalnom smještaju od ove godine kreće i sa pružanjem usluga poludnevnog boravka i pomoći u kući za psihički bolesne odrasle osobe, kojima se osigurava (u obliku i na način koji je primjeren vrsti i težini psihičke bolesti) odgovarajuća podrška izvan institucije. Ovakvi oblici skrbi u značajnoj mjeri potiču prevenciju daljnje institucionalizacije kao i reintegraciju osoba mentalnim oštećenjima u zajednicu. Zajednička je obveza društva i pojedinaca da u svom profesionalnom i svakodnevnom životu ljudskim postupanjem i unapređenjem znanja o ovoj problematici doprinose borbi protiv stigme, koja prati osobe s mentalnim oštećenjem, i povećanju kvalitete života za oboljele i njihove obitelji.

Motovun, 20. siječanj 2015. godine
Ravnatelj Boris Demark, prof.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.