Motovun: započela je izgradnja Roxanich Heritage Wine Hotela i vinskog podruma

Regional Express nazočio je u četvrtak 12. listopada predstavljanju projekta i početku građevinskih radova na izgradnji Roxanich Wine Hotela i vinskog podruma u Općini motovun, sufinanciranih iz sredstava Europske unije. Riječ je o Projektima Hotela Roxanich Motovun i Ulaganju u podrum Roxanich Motovun sufinanciranih od Europskeunije iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. i sredstvima EU temeljem nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018.

Roxanich Wine Heritage Hotel predstavio je Mladen Rožanić i ugledni nagrađivani arhitekt Idis Turato, čiji je tim Arhitektonskog biroa Turato potpisao rješenje projekta.

Okupljenim se uzvanicima obratio i istarski župan Valter Flego, načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović, direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević te predsjednik Udruge vinistra Nikola Benvenuti.Radovi na izgradnji Roxanich Heritage Wine Hotela i vinskog podruma, projekt su vrijedan 79.327.696,33 kune.

˝Ima simbolike u ovom našem projektu i njime ćemo proslaviti 10 godina komercijalnog prisustva naše vinarije na tržištu i povratak u Motovun gdje smo i osnovani. Hotel će se prostirati na 3000 kvadrata, 28 klasičnih soba i 4 apartmana, uz dodatne sadržaje poput maloprodajne trgovine za vina, mali klub i wellness te garažu za 36 vozila. Podrum je na nešto više o 3000 metara, zbog našeg odležavanja vina ( 6 berbi ukupno istovremeno). Time otvaramo nove mogućnosti za još ljepši i spontaniji rad na vinima˝, istaknuo je Mladen Rožanić, investitor i vinar koji stoji iza ovog projekta, dodavši kako će od starog motovunskog zadružnog podruma ostati samo zidovi i prozorska okna, a podrum se naposlijetku prostirati na pet etaža. U hotelu će se organizirati i događaji kulturnog sadržaja u prednjem prostoru,  koji će moći primiti150 ljudi, a u sklopu podruma, planiran je dio i za likovne umjetnike.
Otvorenje se očekuje za sezonu; odnosno lipanj 2018. U restoranu otvorenog tipa nudit će se istarska kuhinja, a bit će i tzv. Wine makers table za dodatno kuhanje i entuzijaste. ˝Imali smo niz upita stoga je logičan korak bio simbioza podruma i ugostiteljstva. Mi smo etablirani brend i na vanjskim tržištima i na domaćem, i svi oni koji cijene enogastro ponudu će prepoznati što nudimo˝, istaknuo je prilikom službenog predstavljanja projekta u Restoranu Cotić u Motovunu, Mladen Rožanić.

Vrijednost projekta hotela iznosi 48.030.633,11 kuna, a EU sufinanciranje iz strukturnih i investcijskih fondova je 9.644.124,59 kuna. Ulaganje u podrum je 31.297.069,22 kune, a EU sufinanciranje temeljem nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014-2018 iznosi 9.962.931,83 kuna.

˝Istra prednjači u mnogo čemu pa i u vinarstvu i to zahvaljujući ovakvim ljudima, vinarima i vinogradarima koji su shvatili da na globalnom tržištu možemo i trebamo biti prisutni. Ovo je na pragu onoga gdje Istra želi biti sutra. Nama treba nova strategija razvoja vinarstva uparena s turizmom kako bismo našu široku i bogatu ponudu mogli pokazati turistima. Rožanići su korak ispred i njihova vizija i projekt podruma i hotela imat će ključnu riječ u sinergiji oko koje će se sve vrtjeti, zajedništvo turizma i poljoprivrede, ponude i potražnje˝, poručio je Valter Flego, istarski župan, dok je Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun istaknuo je kako Rožanić sa svojim timom podiže ljestvicu turizma u Motovunu i primjer je dobre prakse za sve žitelje Istre.

˝Ovo je jedna od najvećih investicija u posljednjih 10-15 godina u Istri. Ovaj hotel već unaprijed ima zadanu tematiku i to je ono što nam treba. Motovunu nedostaje kvalitetan hotelski smještaj, a on ima jednak značaj u unutrašnjosti Istre kao što ima Rovinj na obali˝, tvrdi Denis Ivošević, direktor TZ-a Istarske županije, dok jeNikola Benvenuti, predsjednik Vinistre zaključio riječima kako Istra jedva čeka ovakve projekte i kako je to uzlet za istarsku vinsku scenu za koji treba mnogo hrabrosti i volje.

Idis Turato, koji je osmislio ovo arhitektonsko rješenje, istaknuo je kako je lokacija idealna jer spaja vinograd i stari podrum, i povezuje nešto što se do prije 20 godina nije moglo spojiti. ˝Spaja se poljoprivreda, proizvodnja, skladištenje, kušanje vina i turizam. Dobiva se mjesto u kojem možete proći kroz cijelu Istru˝, zaključuje Turato.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.