“Muzejske pričalice” – Besplatne radionice za popularizaciju muzeja kod djece

2Osamnaestu godinu za redom Hrvatsko muzejsko društvo i muzejski pedagozi organizatori su akcije povodom Međunarodnog dana muzeja. Besplatne programe istarskih muzeja, koji će trajati od 18. travnja do 18. svibnja, danas je predstavila koordinatorica programa te muzejske pedagoginje.

Mirjana Margetić, članica organizacijskog odbora i koordinatorica akcije za Istru, pedagoginja Etnografskog muzeja Istre u Pazinu, na današnjoj je konferenciji za novinare predstavila ciljeve akcije: promicanje i popularizacija muzeja, poticanje individualnog posjeta muzejima i razvijanje kulturnih navika među djecom i mladima te pridonošenje razvoju edukativne djelatnosti muzeja. U akciji sudjeluje 70 kulturnih institucija (muzeji, galerije, knjižnice, arhivi, centri za kulturu…) u 35 hrvatskih gradova, među kojima su Pula, Poreč i Pazin s ukupno pet uključenih muzeja.

Osim samostalnih posjeta, u akciju su uključene odgojno-obrazovne institucije i grupe učenika od prvog do osmog razreda osnovne škole iz gradova i okolice. U Pazinu će se tom prigodom naći učenici iz Višnjana, Žminja i Svetog Petra u Šumi. Predavanja i radionice su besplatne, a osim toga izdana je publikacija u kojoj se nalazi kupon za nagradnu igru. Osim u tiskanom izdanju, publikaciju možete preuzeti u pdf formatu s ovog LINKA, a ukoliko ju isprintate i ispunite kupon, možete sudjelovati u nagradnoj igri. Pokloni i paketi izvlačit će se u Arheološkom muzeju u Zagrebu prilikom završne svečanosti na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja.

Tema ovogodišnjeg programa su “Muzejske pričalice“, a aktivnosti koje će se održavati obuhvaćaju izložbe, predavanja, radionice, igraonice, predstave, debatne klubove i niz drugih oblika aktivne i edukativne komunikacije s djecom i mladima.

Giulia Codacci Terlević predstavila je predavanja Arheološkog muzeja Istre koja će se u AMI-ju održavati svakog petka od 18. travnja do 18. svibnja. Tema “Kada Istra nije imala more” najmlađima će dočarati vrijeme kamenog doba paleolitika i lovaca te izumrli životinjski svijet poluotoka. O temi će govoriti spomenuta autorica programa, ali i ravnatelj muzeja Darko Komšo.

Katarina Pocedić, pedagoginja Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Iva Gašparić Žiković, predstavnica Muzej suvremene umjetnosti Istre, govorile su o programu koji je skrojen u suradni dvaju muzeja – jer ovaj drugi još uvijek nema pedagošku službu. U prostoru MSUI-ja od 6. do 18. svibnja održavat će se radionice u jutarnjim satima, od 9 do 11 i 30, za niže razrede osnovne škole. Tema je naslovljena “CiPULA – ScarPOLA“, a djeci će predstaviti suvremeniju povijest, odnosno historijski značaj same zgrade Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Uglavnom, radi se o zgradi gdje se nekoć nalazila tvornica cipela Astra, a otud i naslovna igra riječima.

Elena Pustijanac, pedagoginja Zavičajnog muzeja Poreštine, pripremila je program za učenike OŠ Poreč od petog do osmog razreda, pod nazivom “Muzejska parlaonica”. Djeca će slušati predavanja o starim zavičajnim predmetima, a nakon toga slijedi rad u timovima. Nesvakidašnje predmete o kojima su slušali stavljat će u kontekst i koristiti ih za krojenje vlastitih priča. Od tih priča radit će prezentacije ili stripove, a radovi će bit izdani u posebnoj publikaciji.

Sličan program, naslovljen “Stari predmet – Nova priča“, najavljen je i u pazinskom Etnografskom muzeju. Prilikom vođenja kroz muzej, muzejska pedagoginja skrenut će djeci posebnu pažnju na tri zagonetna predmeta. Njihov zadatak bit će da jedan od njih nacrtaju ili fotografiraju kako bi ga što bolje upamtili, a nakon razgovora s roditeljima, bakama i djedovima, od stare će baštine osmisliti novu priču.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.