Muzejski četvrtak u pazinskom Kaštelu

Kako bi posjetiteljima obogatili posjet pazinskom Kaštelu Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell’Istria i Muzej Grada Pazina u ljetnoj sezoni organiziraju Muzejski četvrtak.  U razdoblju od lipnja do rujna, svakog četvrtka u vremenu od 10,30 do 13,30 sati, pod vodstvom stručnih muzejskih djelatnika, održavati će se edukativno-kreativne radionice. Kroz njih će posjetitelji, prvenstveno oni najmlađi, imati priliku upoznati materijalnu i nematerijalnu baštinu Istre te povijest grada Pazina i Pazinštine.

U ponudi će biti četiri radionice, tako da će svaki Muzejski četvrtak biti različit.

 

Radionica Moja nova – stara lutka

Cilj radionice: upoznati polaznike s dječjom kulturom Istre – izrada igračke

Opis: Uglavnom zbog siromaštva djeca su sama izrađivala igračke od materijala koji su im bili dostupni (stare krpe, polupano posuđe, šibe…). Tako su djevojčice izrađivale lutke od krpa, dječaci lopte krpenjače, sviralice od šiba i dr. Na radionicama će polaznici naučiti kako su se nekada izrađivale lutkice od starih krpica koje će, kao suvenir, ponijeti sa sobom. Uz to naučiti će koja su tradicijska imena u Istri.

 

Radionica Kažun

Cilj radionice: Upoznavanje s kulturnim krajolikom i tradicijskim graditeljstvom

Opis: Djeca se teoretski i uz pomoć fotografija upoznaju s funkcijom, oblikom i tradicijom kažuna. Izrada tehnikom mozaika: prema predlošku i šabloni lijepe se komadići debele folije koji izgledaju kao komadići kamena (pljočkice). Nakon toga se dodatno ukrašuje rad tehnikom crtanja.

 

Radionica Ja, vitez!

Cilj radionice: Upoznavanje s poviješću Kaštela i s vojnom opremom iz pazinske prošlosti.

Opis: Polaznici se u muzejskom postavu upoznaju s vrstama oružja – koplji, korištenim od strane vojske na prostoru Pazinske knežije, ali i općenito. Korištenjem mekih materijala izrađuju se helebarde (vrsta koplja) koje su svojevrsni zaštitni znak pazinskog Kaštela i buna kmetova zabilježenih izložbom Pazinski kaštel i bune kmetova u 15. i 16. stoljeću.

 

Radionica Moj grb

Cilj radionice: Upoznavanje s terminom heraldike i grbovima karakterističnim za područje središnje Istre.

Opis: Polaznici se u teoriji i uz pomoć fotografija upoznaju s grbovima koje nalazimo na pazinskom Kaštelu i širem pazinskom području. Pojašnjava se razvoj, značaj i uloga grbova tijekom povijesti. Potom se izrađuje vlastiti štit na kojeg polaznici oslikaju grb po vlastitom odabiru. Oslikani štitovi mogu sadržavati postojeće i stvarne grbove, ali i one koji su plod mašte pojedinca.

 

Cijena radionice: 10,00 kuna.

 

Za grupne posjete najava najmanje tri dana ranije na:

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.